Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LR

Vážená paní, bývalá ministryně školství, máte pravdu v tom, že existují dobré školy, ale ty existují proto, že mají štěstí na dobrého ředitele nebo ředitelku a na dobrý kolektiv učitelů, který dělá hodně i přes všechny negativa dnešního učitelského povolání, ke kterému jste i Vy notně přispěla, minimálně svou nečinností v důležitých věcech a inkluzí. Mezi hlavní problémy českého školství nepatří výše mzdy, na tu jsme si nikdo nestěžovali, ale patří k ní následující:

* Řediteli škol (zvláště těch krajských) se často stávají politici nebo známí politiků, kteří nemají o školství jako takové valný zájem, ale o dobře placenou vedoucí funkci ano.

* Ředitel školy má absolutní kontrolu nad tím, jak jsou jeho zaměstnanci odměňování. Jestliže tento ředitel odměňuje hlavně svoje nohsledy, chybí motivaci cokoliv dělat navíc na té druhé straně.

* Když ředitel profesně selhává, většinou chybí vůle ho odvolat a minimálně do konce svého mandátu zůstává. Naopak, mnohde se odvolávají schopní ředitelé, aby se uvolnilo místo pro známého politiků a kruh se uzavírá.

* Učitelé musejí místo učení vést rozsáhlou dokumentační agendu, zvláště třídní, na všechno je potřeba papír. Škola se kvůli penězům zapojuje do nesmyslných projektů, šablon, které škole sice hodí nějaký ten bakšiš, ale na jejich splnění pracují učitelé nad plán své práce. Většinou je to tak naštve, že ve své praxi nic z toho nechtějí použít.

* Učitelé nemají absolutní oporu a zastání proti problematickým žákům. Existuje mnoho instancí, kam se může rodič obrátit, má-li pocit, že jeho dítě je školou šikanováno a proto si nikdo netroufne vyhodit záškoláka, lempla a agresora, byť soustavně porušuje školní řád. Takový jeden kousek rozloží celou třídu. Co se inkluze týče, tak se do školy běžně dostávají i těžcí autisté (mají totiž vysoké IQ), ale naprosto nezvládají běžnou hodinu a leckdy i přes asistenta začnou "divočit" a než se je podaří uklidnit, je hodina pryč a nikdo se nic nenaučil.

A mohl bych napsat víc, ale nevejde se.

2 0
možnosti
Foto

Nás bylo ve třídě 32 žáků a učitelé výuku zvládali. Uměli si vytvořit respekt, žádné já pán, ty pán, bylo poznat kdo má otěže v rukou, což bohužel dnes neplatí.

Příroda nám ukazuje, jak je třeba mláďata vychovávat, bez štulců a vrčení se to ani u zvířat neobejde, tak stačí jen pozorovat a přizpůsobit se, stále se máme co učit, nikdy nad ní nezvítězíme, vždy se nám zle vyplatí, když ji přestaneme respektovat.

0 0
možnosti
MS

To je opravdu krásná logika. Takže chcete větší platy a méně dětí ve třídě - tedy více tříd a škol - a tím pádem dalších učitelů, aby se vzdělání dostalo všem dětem. Kde přesně na to vzít nevíte, ale víte, že krajští úředníci finančně zaříznou ředitele jinak.

Řešením celé situace pak je, že stát v budoucnu opět finančně zařízne střední třídu (aby se to všechno zaplatilo), která na součtu přímých a nepřímých daní zaplatí nejvíc a ze střední třídy tak vznikne třída chudá (tedy spodní tři decily se přiblíží průměru, abych to pojmenoval ve vaší terminologii).

Ono nestačí, že rodiče dětí musí investovat své vydělané peníze do školních pomůcek, kdy na začátku školního roku dostanou seznam věcí, které mají svým dětem nakoupit. rodiče také zaplatí učebnice a ještě mají ze svých daní zaplatit další navyšování platů ( a předpokládám, že zdravotníci nebudou mlčet pozadu...).

Co by jste dělali, kdyby začal stávkovat soukromý sektor? Já bych vám ze srdce přál, aby začali stávkovat elektrikáři a všichni by jste sedli na zadek bez elektřiny.

Myslíte si, že se vztahy mezi rodiči a učiteli zlepší? Jestliže opět v budoucnu dojde ke zvýšení daní, tak rodiče budou chtít záruky za své peníze. Takže logicky budou učitele sledovat a při prvním průšvihu podávat trestní oznámení, jak se to pomaloučku stává zvykem. To chcete? Pak to bude váš boj!

2 0
možnosti
Foto

Kéž by naše školství bylo sto let za opicemi, na úrovni reálných a klasických gymnázií a měšťanek.

3 0
možnosti
VB

Píšete, že školy si vezmou peníze na pomůcky a dají je na platy, tomu by ale měl zákon a kontrola bránit. Vládní politika zatím vůbec nevyrovnala postavení studentů a pedagogů. Bohatší západ. země regulují počet škol napojených na veřej. peníze v regionech, u nás promrháváme prostředky. To samé se týká platů, např. lékař. fakultám nemělo být dovoleno odměňovat podle podnikatel. zákona.

0 0
možnosti
JS

Takže zlepšujete průměr tím, že všem zavedete nesmyslnou inkluzi. To, že se kvalita škol za posledních 30 let výrazně zhoršila, je pravda, i když si budete namlouvat něco jiného.

5 0
možnosti
ZH

Odborní promluvil a doložil ;-D argumentace tím, že si někdo něco namlouvá. Super!

0 2
možnosti
Foto

Interaktivní muzea a podobné zážitkové věci jsou sice roztomilé, ale je to jen třešnička na dortu. Pravopis, matematika fyzika, znalosti faktů z historie jsou nenahraditelné. Je tristní, když na rozdíl od babičky mé manželky, mající jen základní obecnou školu za R-U, která dopis napsala vždy bez gramatické chyby, jsou dnešní maturanti schopni napsat ypsilonovou chybu. Celá generace slavné Grety a její obdivovatelé neznají fyzikálně chemické zákony termodynamiky a tudíž vyvolávají klimatickou paniku a nepřátelství ke kysličníku uhličitému atd... Ostatně soudím, že škola by měla především vzdělávat a výchovu ponechat na rodině.

9 0
možnosti
PS

Včera článek na idnes že ve školství je zaměstnáno 21 000 asistentů. Tady někdo spočítal že inkluze za jeden rok stála 2 miliardy.

https://www.e15.cz/domaci/inkluze-vysla-stat-draze-nez-by-mela-vyplyva-z-analyzy-1339226

Jeden z nejlépe hodnocených blogů popsal co je inkluze za zlo:

https://zuzanaruzickova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=730624

Takže máme nefunkční drahou inkluzi a nemáme peníze pro učitele.... tvrdý oříšek který nemá řešení.

15 0
možnosti
ZH

Podle prvního odkazu nemůže být o nefunkční inkluzi ani řeči. Vámi obdivovaná autorka blogu nepodává jediný důkaz o nefunkčnosti inkluze. Zbývá požadavek na to, aby školství bylo levné, ale to už je leta podfinancované, chceme ho snad zrušit úplně? Vy asi do školy už nechodíte ;-D chcete ho zrušit pro svoje děti? Já bych je tak nerozmazloval.

0 0
možnosti
  • Počet článků 139
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 4453x
Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Seznam rubrik