Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Změny v exekucích potřebují novou energii

Už je potřeba to říci maximálně otevřeně. V Poslanecké sněmovně je velmi malá ochota k razantní změně exekučního řádu a pokud někdo od nynějšího jednání na toto téma očekává zásadní posun k lepšímu,…

…očekává ho s největší pravděpodobností zbytečně.

Včerejší jednání podvýboru Poslanecké sněmovny pro exekuce sice po bouřlivých diskusích znovu podpořilo některé revoluční změny, ale v celku dolní sněmovny se pro ně většina nenajde. To je můj soukromý názor.

Největší pozornost je zaměřena na dvě témata. Prvním je místní příslušnost exekutorů. Druhým systém jeden dlužník – jeden exekutor. Oba považuji za principiálně správné, ale oba mají zároveň tak obrovské množství variant a možností, že (s jistými poměrně rozsáhlými zkušenostmi z toho, jak se dělají zákony) pochybuji o možnosti vyřešit je rozumným způsobem. Navíc, a to bych chtěla opravdu zdůraznit, i kdyby se povedlo najít dobré řešení, tak změny samy o sobě neznamenají, že by se české exekuční prostředí nějak naprosto zásadně vyvinulo k lepšímu.

Kdo sleduje dění v Poslanecké sněmovně, tak si asi všimnul toho, co jsem udělala spolu s poslancem Patrikem Nacherem z ANO. Náš návrh na zřízení chráněného účtu jsme vyjmuli z novely exekučního řádu a podali jsme ho jako samostatnou novelu občanského soudního řádu. Navíc s návrhem projednávání v tak zvané „devadesátce“, čili velmi rychle a účinnost by mohla nastat již 1. ledna 2021.

Je to pochopitelně výraz dvou věcí. Za prvé nedůvěry v to, jak dopadne nekonečně protahované jednání o exekucích. A za druhé prostě považujeme chráněný účet za podstatnější změnu, která lidem v potížích přinese větší okamžitou jistotu, než teritorialita i systém jeden dlužník – jeden exekutor dohromady. Protože tyto dvě revoluce, i kdyby se je povedlo naformulovat nejlépe, jak to jenom jde, se budou do pozitivních (a popravdě nejistých) praktických výsledků promítat dlouhé roky. Chráněný účet může pomoci teď hned a mnoha lidem.

Především totiž těm, kdo se v současné krizi dostanou do problémů a během pár měsíců na ně padne první exekuce. Jak to bylo v minulosti? Exekutor obstavil mzdu a případně i účty (nebo je obstavil druhý exekutor), takže rodiny se ocitly den ze den bez prostředků. Zabaveny byly i peníze ze sociálních dávek, výživné, přídavky na děti. Rázem nebyl z čeho platit nájem, elektřinu, dětem obědy ve škole… Dlužníci přecházeli na hotovostní platby, museli si půjčovat, aby nebyli vyhozeni z bytu. Kolotoč se roztočil a i kvůli tomu máme 900 tisíc lidí v exekuci a těch exekucí 4,5 milionu. Z nich jsou statisíce a spíše miliony sekundární vymáhání, které nemuselo být, kdyby zákony nedovolovaly (svým způsobem dokonce nepřikazovaly) exekutorům doslova sedřít dlužníky z kůže a vyrábět jim další a další problémy.

Proto se soustředím v Poslanecké sněmovně na prosazení chráněného účtu. Nevzdávám se tím nijak účasti při jednáních o nějaké rozumné teritorialitě a novele exekučního řádu. Ale názorů na to, co je správně a co pomůže, těch je tam tolik a jsou tak roztříštěné, že je otázkou, zda by nebylo lepší začít pracovat na kompletní rekodifikaci exekučního řádu.

A ještě k tomu mne v tuto chvíli možná více trápí jiná věc. Technicky vzato měly být jako neoprávněné zastaveny desítky či spíše stovky tisíc exekucí, které jsou v rozporu se zákony a judikaturou Nejvyššího i Ústavního soudu – jsou to exekuce na základě podvodných a nezákonných rozhodčích doložek. Přesto pokračují. Stejně jako řada exekucí proti dětem. Exekutorské úřady je měly ukončit – ale v přímém rozporu s vůlí zákonodárce i soudů vymáhají dál a spoléhají na neznalost a neinformovanost dlužníků. Je to odporné, nemorální a je třeba najít způsob, jak to rychle řešit.

A jak povolat ty soudní exekutory, kteří se takto chovají, k jednoznačné odpovědnosti před zákonem.

K těmto exekutorům by se konečně měl zákon chovat stejně krutě, jako se oni chovají k povinným.

Autor: Kateřina Valachová | středa 9.9.2020 8:05 | karma článku: 19,28 | přečteno: 4638x
  • Další články autora

Kateřina Valachová

Škola v obci, na vesnici ? Prý už ne

Marie Terezie i T. G. Masaryk věděli, proč mají být školy ve všech obcích. tedy i v těch malých, ve vesnicích. Z existence školních budov z oněch období těžíme dodnes. Paradoxně. Bez nich by zůstala polovina žáků na ulici.

15.4.2024 v 16:36 | Karma: 33,29 | Přečteno: 2981x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Atentát na poctivé financování škol. Už zase

V březnu 2017 jsem s podporou mnoha sdružení a organizaci (seznam je na konci blogu) prosadila reformu financování škol (regionálního školství).

25.11.2023 v 8:00 | Karma: 30,23 | Přečteno: 15230x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Stávka za děti, ne za učitele

Řada učitelek a učitelů i ředitelů a ředitelek mi píše, proč jdou do stávky. Podělím se však s Vámi o dopis, který jeden z ředitelů poslal rodičům. Je mi sympatický způsob komunikace s rodiči a to, že nám jde o společnou věc.

15.11.2023 v 15:57 | Karma: 13,68 | Přečteno: 18262x | Diskuse

Kateřina Valachová

Strašná neúcta v Den laskavosti

Jsme svědky vášnivých debat k přesčasové práci lékařů v nemocnicích. Lékaři přitom chtějí mít jen šanci se vyspat a být normálně bdělí, když operují pacienty. Kdo by byl proti?

13.11.2023 v 17:35 | Karma: 19,15 | Přečteno: 18663x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

7.4.2023 v 16:30 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 4453x
Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Seznam rubrik