Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Útoky na kariérní řád nejsou čestné

Na kariérní řád se učitelky a učitelé těšili dlouhý čas. Tak dlouhý, že někteří o něm slyšeli již na studiích. Byl to takový yetti českého školství. Všichni o něm mluvili, ale nikdo ho nikdy neviděl.

Přesto nyní, když je jeho schvalování v konečné fázi, se objevila řada kritiků, kteří se tváří, jako by kariérní řád vyskočil před týdnem z křoví jako naprostá novinka. Nepřekvapí tedy, že jejich kritické výpady jsou založené na nepravdách a zavádějících tvrzeních.

Například, že učitelé nemohli o novele zákona o pedagogických pracovnících diskutovat. Je to naprosto naopak. Samotní učitelé velkou měrou ovlivnili současnou podobu kariérního řádu – těchto diskusí se účastnili učitelé, kteří skutečně učí, a bylo jich mnoho. Podobu kariérního řádu neutvářeli jenom akademici či úředníci, jak někdo o této věci lže.

Co se týká platů, které údajně vůbec nevzrostou. Zase – je to naprosto naopak. Platy ve školství rostou v současnosti nejrychleji za celou dobu samostatné republiky. A budou růst dále – jak platové tarify, tak i osobní příplatky i odměny. Žádná z těchto složek nebude kariérním řádem nikomu snížena, což kdosi také naprosto nepravdivě šíří. Platy pedagogů mají od 1. ledna 2018 vzrůst o 15 procent a tento růst se bude opakovat až do 1. 1. 2020, kdy by měl průměrný plat učitelů v regionálním školství dosáhnout 43 000 korun.

Kariérní řád přináší také peníze. Ale jsou to peníze navíc – navíc nad platové tarify, nad odměny a osobní příplatky. Jsou zde peníze pro zkušenější učitele, kteří budou pracovat s nováčky a další finanční pobídky. Ale ještě jednou – to jsou peníze navíc.

V poslední době se kritici snížili i k tvrzením, že nechápu význam a náročnost učitelské práce. To je naprosto absurdní. Naopak vůbec nepochybuji o tom, že učitelská profese je náročná. Náročná například podobně, jako profese lékaře. Proto jsem také nedovolila, aby se na učitele hledělo z patra nebo aby je někdo stavěl kamsi do druhé řady či na konec fronty, což se dělo v letech minulých více než často. V diskusích o penězích jsem přesvědčila ostatní členy vlády chápat učitele a školství jako skutečnou prioritu.

Já moc dobře ze stovek rozhovorů s učitelkami i učiteli vím, jak je to vyčerpávající a těžké. Kolikrát každý pedagog začíná znovu, kolikrát je za svoji kariéru postaven na začátek, jak moc náročné je být ve třídě sám – učitel a jeho děti.

Nemám pocit, že bych udělala málo pro posílení společenské prestiže učitelů. Konec konců jsem se celou dobu v úřadě řídila Janem Amosem Komenským: „Učitelé musí být přesvědčeni, že jsou na vysokém místě důstojnosti a že jim byl svěřen vznešený úřad, nad nějž nic není pod sluncem většího.“ Při každé návštěvě ve školách všech typů od mateřských až po vysoké školy jsem se vždy s učitelkami shodovala, že hlavní důvod, proč se tolik snažím posílit výdaje státu na školy, jsou děti a kvalita jejich vzdělání. A že to nejde bez dobře zaplacených učitelů hrdých na svou profesi.

A opakovala jsem jim neustále i další věc, o které jsou pevně přesvědčena: Na to, jak se špatně v minulosti politici o školství starali, máme školy a učitele na takové úrovni, jakou si vlastně ani nezasloužíme. Zaplatili jsme sotva trabanta, nemáme sice obří mercedes, ale určitě pěknou a výkonnou škodovku.

Kariérní řád není o papírech, ale o lidech, kteří učí, učit chtějí a mají právo mít čas, prostor i ohodnocení navíc na jejich profesní cestě k tomu být učitelem, který inspiruje sebe, děti i kolegy.

Autor: Kateřina Valachová | pátek 16.6.2017 9:34 | karma článku: 13,64 | přečteno: 1314x
  • Další články autora

Kateřina Valachová

Škola v obci, na vesnici ? Prý už ne

Marie Terezie i T. G. Masaryk věděli, proč mají být školy ve všech obcích. tedy i v těch malých, ve vesnicích. Z existence školních budov z oněch období těžíme dodnes. Paradoxně. Bez nich by zůstala polovina žáků na ulici.

15.4.2024 v 16:36 | Karma: 33,29 | Přečteno: 2982x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Atentát na poctivé financování škol. Už zase

V březnu 2017 jsem s podporou mnoha sdružení a organizaci (seznam je na konci blogu) prosadila reformu financování škol (regionálního školství).

25.11.2023 v 8:00 | Karma: 30,23 | Přečteno: 15230x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Stávka za děti, ne za učitele

Řada učitelek a učitelů i ředitelů a ředitelek mi píše, proč jdou do stávky. Podělím se však s Vámi o dopis, který jeden z ředitelů poslal rodičům. Je mi sympatický způsob komunikace s rodiči a to, že nám jde o společnou věc.

15.11.2023 v 15:57 | Karma: 13,68 | Přečteno: 18262x | Diskuse

Kateřina Valachová

Strašná neúcta v Den laskavosti

Jsme svědky vášnivých debat k přesčasové práci lékařů v nemocnicích. Lékaři přitom chtějí mít jen šanci se vyspat a být normálně bdělí, když operují pacienty. Kdo by byl proti?

13.11.2023 v 17:35 | Karma: 19,15 | Přečteno: 18663x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

7.4.2023 v 16:30 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Družstevní byt 4+1 v Mladé Boleslavi
Družstevní byt 4+1 v Mladé Boleslavi

třída T. G. Masaryka, Mladá Boleslav - Mladá Boleslav II
4 500 000 Kč

  • Počet článků 139
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 4453x
Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Seznam rubrik