Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J84a63n 97R11á20ž

29. 1. 2020 20:16

Tento článek zcela "obnažuje" neekonomické myšlení levicových politiků. Paní Valachová konstruuje výpočet minimální mzdy, včetně valorizace z mediánu, ale vůbec se nezabývá tím, jestli zaměstnavatelé budou mít ochotu pak udržovat pracovní místa, která se metodikou takového výpočtu min.mzdy podstatně zdraží, popřípadě vůbec neuvažují jak se zvýšení min.mzdy promítne do konečné ceny služeb i zboží a jestli bude pro zaměstnavatele ekonomicky efektivní nabízet výrobky, či s služby, kde je ve větší míře zastoupena skupina zaměstnanců pobírajících minimální mzdu. Druhým slabým místem těchto výpočtů je podle mne naprosto chybný předpoklad paní Valachové, že mzdový medián bude neustále růst i v očekávané hospodářské recesi. Možná u některých kategorií mzda stoupat bude, ale rozhodně nebude růst u pracovních pozic odměňovaných dnes hluboce pod celostátním průměrem.

Jednoznačně tak lze říci, že realizace návrhů podobné těm od paní Valachové, by měla za výsledek zdražení u mnoha druhů služeb a ve výrobní sféře by se urychlilo zavádění automatizace a robotizace, popřípadě se zvýší tlak na převedení výroby z velkým procentem nízko kvalifikované práce do Asie. Reálným důsledkem nápadů paní Vlachové bude, že se zvedne riziko dlouhodobé nezaměstnanosti především u skupiny zaměstnanců, pro které se už dnes pracovní uplatnění obtížně hledá.

Což je ovšem pro populisty typu paní Valachové mimo jejich rozlišovací schopnost.

2 0
možnosti

J98a17n 46R74á61ž

29. 1. 2020 20:49

A doplňuji svou úvahu reakcí na tvrzení paní Valachové "Minimální mzda musí být určena tak vysoko, aby se vyplatilo pracovat.

(Zdroj: https://katerinavalachova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=743613)

To je typicky levicový argument. Pravicově by zněl takto: " sociální dávky by měly být nastaveny tak,aby se vyplatilo pracovat, než nepracovat a žít z nich"

0 0
možnosti
Foto

Jak chcete rozeznávat malé, drobné, střední a velké živnostníky či firmy? Vždyť ani neznáte daňové sazby!

Nemají všichni sazbu pro daň z příjmů stejnou. Právnické osoby mají 19 %. Fyzické osoby 15 % (z toho zaměstnanci de facto 20,1 %); a nad určitou částku (ročně se mění) se ještě odvádí 7 % takzvaná solidární daň.

Když zvýšíte daňovou sazbu pro velké a snížíte pro malé, rázem se stanou z velkých malé!!! A věřte, jde to!

0 0
možnosti
Foto

Paní Valachová by si měla přečíst nějakou základní učebnici ekonomie. A pokud na právech skládala zkoušku z ekonomie (což tam bývá jeden z povinných předmětů), tak se ptám jak... Nebylo to v Plzni?

1 1
možnosti
Foto

Kdyby jen učebnici ekonomie, paní Valachová ani neví, jakou daň platí živnostníci. :-/

2 0
možnosti

P82e13t83r 95B47u48r58i38a11n

28. 1. 2020 19:53

To co tady ta paní navrhuje je řízená umělá inflace a matematický paradox.

Tím, že se srovná jeden rok minimální mzda na 60% mediánu, tím se zvedne zaručená mzda, průměrná i medián. A tím, že se zvedne medián, musí se zvednout minimální i mzda. Ovšem tím, že se zvedne mi minimální mzda, tím se zvedne zaručená mzda, průměrná i medián. A tím, že se zvedne medián, musí se zvednout minimální i mzda. Ovšem tím že se zvedne minimální mzda...

A celé je to zabalené do progresivního zdanění na konci, což je klasická levičácká loupež.

Z celého toho návrhu číší jediný a prastarý levičácký trik: okrást, oškubat, zdanit, sebrat, uzmout, odebrat, vycucat a přerozdělit. A pak znova a tak stále dokola a dokola.

4 0
možnosti

Vyšší minimální mzda zajišťuje vyšší odvody státu. Proto o ni stát usiluje. Lidem nepřináší vůbec nic.

2 0
možnosti

J64a64r26d64a 54S93o60k38o70l

28. 1. 2020 19:13

Ale přináší ! INFLACI!!

2 0
možnosti
Foto

Vize téhle paní a podobně uvažujících lidí, nás postupně vedou do chudoby a kastovní společnosti.

Samozřejmě, na první pohled, pro ty co nerozumí ekonomii a lidskému jednání, to vypadá, že návrhy těchto lidí směřují proti chudobě a proti kastovní společnosti. A protože to tak na první pohled vypadá a já chci věřit tomu, že to tak autorka i cítí, nechá se mnoho lidí podvést a hlasuje pro jejich uskutečnění. Je to rychlá jízda do osidel chudoby a totality, ale na druhou stranu tato cesta přináší nějaký čas i možnost koláčů bez práce a na to lidé docela rádi slyší.

5 0
možnosti
Foto

Tak to vypadá, když chce někdo zvednout dávky - zvednutím minimálního platu, ze kterého se některé dávky počítají. Ve fungujícím systému je snahou státu, aby platy zaměstnanců byly co nejvyšší - tak má z jednoho člověka víc daní nebo mu platí nižší dávky. Argumentace firem je jasná, chce pracovní sílu za co nejmenší plat a proto volá po dovozu levné pracovní síly ze zahraničí. Stát by neměl diktovat minimální mzdu a zároveň by neměl podporovat dovoz levných zahraničních pracovníků. Jak pravil V.Klaus - neviditelná ruka trhu donutí firmy přidat na mzdách, ti co si nemůžou vyšší mzdy dovolit zkrachují a uvolní pracovníky pro ty zdravější. Toto je pravicový přístup, takže ODS, TOP a další rádoby pravicové - máte to v programu?

4 1
možnosti

ktere davky se pocitaji z minimalni mzdy?

1 0
možnosti

Tak jo, skvělá úvaha. zvyšte minimální mzdu a zrušte zaměstnavatelům povinné odvody. Ať si zaměstnanec odvádí a hlídá všechno sám.

8 0
možnosti

J73a14n 63R63á78ž

29. 1. 2020 20:36

To by bylo exekucí pro dluhy na daních i pojištění;-D;-D

0 0
možnosti

To je skutečně kouzelné (cituji z článku):

"Za mne platí, že minimální mzda by měla být pro daný rok stanovena na hranici 60 procent mediánu roku předchozího. Což by pro rok 2020 znamenalo (při použití mediánu za 3. čtvrtletí 2019, kdy byl zhruba 30.000,- korun) asi 18. 000,- korun.

Vláda pro rok 2020 stanovila minimální mzdu na hranici 14.600,- korun. Máme tedy hodně co dohánět."

Zdroj: https://katerinavalachova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=743613

Hmm, takže "za mne platí". A je vymalováno.:-P

3 0
možnosti

Skutečně, celý život sním o tom, že se objeví nějaký Levičák. Firmu založí a Odbory k tomu. Lidem dá všechno ! - Obědy zdarma, nadprůměrné mzdy - dovolenou navíc, firemní školku a všechno to o čem mluví a píše ! Milá Kateřino, mohu pomýšlet .. ? Co Lihový Dům - Splaceno, nebo slovy Jyříka - Dluhy se neplatí, či opět odloženo ... ? Co Altneři, dostali už alespoň minimální mzdu - Splátky - Budou taky navyšovány ? :-)

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS