Stávka za děti, ne za učitele

Řada učitelek a učitelů i ředitelů a ředitelek mi píše, proč jdou do stávky. Podělím se však s Vámi o dopis, který jeden z ředitelů poslal rodičům. Je mi sympatický způsob komunikace s rodiči a to, že nám jde o společnou věc.

Ale hlavně jde o argumenty. Všechny bych podepsala, jsou naprosto poctivé a pravdivé. I když na závěr pan ředitel tak nějak nadržuje tatínkům.

Tento blog tedy není ani tak můj, jako spíše jednoho ředitele jisté školy.

Vážení rodiče,
rád bych Vám napsal, jak se naše škola postaví k plánované stávce a jaký je náš (pedagogů i ostatních pracovníků ZŠ) názor na situaci ve školství.
Jistě jste v médiích poslední dobou zaregistrovali, že MŠMT chystá mnohé změny, které jsou z našeho pohledu bohužel pro školství vesměs negativní. Chtěl bych se s Vámi podělit o to, co by změny způsobily konkrétně v naší škole.
Prvním chystaným opatřením MŠMT je snížení maximálního počtu vyučovaných hodin. Před několika lety ministerstvo s velkou slávou provedlo reformu financování přes tzv. Phmax, který byl pro školy našeho typu velmi příznivě nastaven. Umožňuje nám například učit angličtinu v tandemu angličtinář + rodilý mluvčí, půlit velké množství vyučovacích hodin, učit Tv v 1.-4. třídách v tandemu třídní učitel + tělocvikář nebo nabízet více volitelných předmětů. Udělali jsme vše pro to, aby se dětem dostalo individuálního přístupu. Takto organizovanou výuku vidíme jako velmi smysluplnou a pro děti velmi prospěšnou. Proto naše škola využívá maximální vypočtený počet hodin, což je 1159 hodin týdně. K poslednímu prosinci však mají být tyto možnosti zastaveny. Redukce na ZŠ má být podle návrhu o 6 %, takže v našem případě budeme muset zredukovat půlení o 70 hodin týdně a propustit 3 učitele. Pokud zažádáme o grant, budeme moci doučit podle stávajícího rozvrhu do konce školního roku. Potom je ale s půlením i tandemovou výukou konec. Že se výrazně zhorší kvalita výuky, je jasné. Ale ušetří se!
Druhým opatřením je faktické snížení platů nepedagogických pracovníků, tedy kuchařek, uklízeček a školníků a redukce počtu míst těchto pracovníků ve školách. Abyste měli představu – ve škole jsme všichni placeni podle tabulek nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Paní uklízečka je podle katalogu prací zařazena ve druhé platové třídě, vydavačka stravy ve třetí a pan školník je ve třídě šesté. Před důchodem si paní uklízečka vydělá devatenáct tisíc hrubého, pokud má celý pracovní úvazek. A z toho chtějí při dnešních cenách a inflaci ještě ubírat???. Vydavačky ve školní jídelně mají částečné úvazky a hrubý plat kolem 11 000 měsíčně. Víte, že neustále hledáme zaměstnance na tyto finančně podhodnocené pozice, které chce teď MŠMT zredukovat a ještě jim snížit plat. Pokud návrh projde v předkládané podobě, znamenalo by to pro naši školu, že přijdeme o minimálně 3,7 úvazku nepedagogických pracovníků, vč. finančních prostředků pro ně.
Třetím opatřením bude snížení počtu asistentů pedagoga ve školách. Po zavedení inkluze byly školy ubezpečovány, že se jim dostane finanční i personální podpory. Nejprve nám z MŠMT oznámili, že si uvědomují nárůst byrokracie, a proto nám ušetří alespoň vykazování hodin intervence (individuální doučování doporučené PPP), peníze na ně prý přihodí do balíčku odměn. Co myslíte, stalo se? Nestalo. Tak přišlo ministerstvo s řešením, že učitel prostě odučí hodinu intervence povinně ke svým dvaadvaceti hodinám úvazku. Za nic, samozřejmě. A nyní jsme v situaci, kdy se má výrazně snížit počet asistentů, jeden má mít na starost až 6 žáků z různých ročníků. Umíte si představit, jak může taková péče v praxi vypadat? Rodiče, jejichž dítě péči asistenta potřebuje a využívá, jistě vidí, že to nemůže být funkční model. Se situací se budou vypořádávat učitelé – čas, který věnují těmto žákům jim přitom bude logicky při nejlepší snaze chybět na práci s ostatními žáky.
Velmi diskutovanými jsou platy učitelů, ale to je bod, který nás v současné době trápí méně. Ačkoli si myslím, že bez toho, aby učitelé byli adekvátně odměňováni, není možné zvyšovat kvalitu školství. To však v důvodech stávky primárně není.
Rozumím tomu, že neprožíváme ekonomicky ani společensky jednoduché roky. Cesta ven z krize by měla směřovat přes kvalitní školství. Toho nedocílíme cestou všemožných, často nekoncepčních, škrtů a změn. Přemýšlíme, jak tuto destrukci zastavit, dokud je čas, co můžeme ze své pozice udělat.
Na 27. listopad avizovaly školské odbory možnou stávku. Nikdy jsme nebyli zastánci této cesty, naše škola nikdy nestávkovala, ale tentokrát nás nenapadá, jak jinak dát vládě jasně najevo, že tudy cesta nevede.
Vážení rodiče, vím, že Vám zavřenou školou zkomplikujeme situaci, ale věříme, že nyní už chápete, proč to musíme udělat. Nebudeme se prát za sebe, budeme bojovat za možnost kvalitního vzdělání pro vaše děti. Vždyť děti jsou budoucnost nás všech.
Škola bude v pondělí 27. 11. 2024 uzavřena z důvodu aktivní účasti 98% zaměstnanců ve stávce. Školní jídelna se stávky účastní také.
Děkuji vám za přečtení zprávy. Obdivuji všechny tatínky, kteří dočetli až sem.
Děkujeme za pochopení.
Za všechny zaměstnance ZŠ, ředitel

Tolik tedy dopis. Nemám k tomu příliš co dodat. Snad jen to, že tato stávka není ani tak „za učitele“, jako „za děti“. Což mi připadá důležité a rodiče by to měli vědět.

Autor: Kateřina Valachová | středa 15.11.2023 15:57 | karma článku: 13,68 | přečteno: 18262x
  • Další články autora

Kateřina Valachová

Škola v obci, na vesnici ? Prý už ne

Marie Terezie i T. G. Masaryk věděli, proč mají být školy ve všech obcích. tedy i v těch malých, ve vesnicích. Z existence školních budov z oněch období těžíme dodnes. Paradoxně. Bez nich by zůstala polovina žáků na ulici.

15.4.2024 v 16:36 | Karma: 33,29 | Přečteno: 2983x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Atentát na poctivé financování škol. Už zase

V březnu 2017 jsem s podporou mnoha sdružení a organizaci (seznam je na konci blogu) prosadila reformu financování škol (regionálního školství).

25.11.2023 v 8:00 | Karma: 30,23 | Přečteno: 15230x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Strašná neúcta v Den laskavosti

Jsme svědky vášnivých debat k přesčasové práci lékařů v nemocnicích. Lékaři přitom chtějí mít jen šanci se vyspat a být normálně bdělí, když operují pacienty. Kdo by byl proti?

13.11.2023 v 17:35 | Karma: 19,15 | Přečteno: 18663x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

7.4.2023 v 16:30 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Kámoš Jansta, aneb střípky z příběhů Velkého a Malého Čápa

V květnu 2017 mi jako svědkyni v tkz. „sportovní kauze“ policie pustila některé odposlechy. Přepisy dalších vyšly v novinách. Miroslav Pelta v nich mluvil o Miroslavu Janstovi jako o člověku, kterému on i státní úředníci "slouží".

2.12.2021 v 10:04 | Karma: 25,64 | Přečteno: 13028x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 4453x
Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Seznam rubrik