Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč kandiduji na předsedkyni sociální demokracie

Moje kandidatura na předsedkyni sociální demokracie zjevně řadu lidí podráždila. Takže jsem se dozvěděla třeba to, že jsem „bílý kůň“, který má oslabit jednoho kandidáta, aby vyhrál jiný. Moc pěkná pohádka.

Ještě bych tam přidala ilumináty, Sorose a Gatese, aby to bylo šťavnatější.

A teď jak je to opravdu. Proč kandiduji.

V první lince: Sledovala jsem, s čím chodí kandidáti na předsedu na krajské konference a připadalo mi to mdlé, neslané, nemastné. Slovo změna se dá říct způsobem a v takovém kontextu, že se člověk uzívá k smrti, nebo může skutečně zaznít, fungovat, někoho nabudit, vyvolat reakci.

Týden za týdnem jsem viděla ten první případ. Jenže sociální demokracie potřebuje naprosto nutně ten druhý.

Další linka: Vláda s hnutím ANO nebyla nikdy lehká. Ani za Bohuslava Sobotky a už vůbec ne, když vyhráli volby. Nicméně první roky, a ještě loni do konce jara to celkem šlo. Sociální demokracie dokázala prosadit řadu věcí ze svého programu a našim ministrům i ministryni je třeba přiznat velké zásluhy. Navíc v první vlně COVID-19 se premiér stáhnul do ústraní, a i když jsme byli jako stát na krizovou situaci zjevně jen nedobře připraveni, věci v rámci možností fungovaly. Ale od léta je to něco naprosto jiného. Sociální demokracie je ve vládě, jenže nevládne. Jen tam pobývá.

Čímž však přebírá spoluodpovědnost za všechny zmatky, absurdní opatření, nekonečně uzavřené školy, nedotažené programy pomoci živnostníkům a podnikatelům… Neseme politické náklady spoluviny (občany nezajímá, že za to nemohou naše rezorty), ale voličům z vládní úrovně už nic nedáváme. Pokud se nám podaří prosadit něco užitečného, tak ne ve vládě, ale dohodami a jednáním ve sněmovně. A občas koaličnímu partnerovi navzdory. Takhle jsem protlačila (namátkou) mimořádné ošetřovné.

Třetí linka: V posledních týdnech jsem jednala a diskutovala s několika českými ekonomy. Potvrdili mi, co jsem si myslela – během posledních let, nejen v krizi, ale již dříve – došlo k postupnému rozvratu české ekonomiky. Masové dotování velkých korporací a nezájem o podporu živnostníků a malých podnikatelů pokřivily prostředí, ale dlouho nebyly bobtnající problémy vidět. Silná konjunktura je překrývala.

Jenže koronavirová krize velké strukturální problémy ekonomiky ihned odhalila. Absurdně postavený daňový balíček pak zasadil tvrdou ránu veřejným financím. Sociální demokracie sice hlasitě mluvila o nepřekročitelných čárách, ale ve skutečnosti se ani pořádně nepokusila o odpor. Udělali jsme „kompromisy“, které byly porážkami a kterými jsme obětovali naše voliče. Skutečně se nedivím, že se vydali hledat oporu jinam.

Těch linek bych mohla jmenovat ještě několik. Například tu, že důvěra občanů v tuto vládu klesla na tragické hodnoty. Nemyslím si, že je možné, aby sociální demokracii z krize vyvedl někdo, kdo je personálně spojen s kabinetem, který občané celkem logicky viní ze zmateného očkování, nedostatku vakcín, obrovského počtu obětí nemoci a mnoha dalších hříchů.

Moje nabídka sociálním demokratům skutečně není populistická, netvářím se, že je všechno v pohodě. Nabízím ale, že budu naslouchat hlasům všech členů i příznivců, že budu všech více než jedenáct tisíc členů brát jako okruh důležitých spolupracovníků, že budu s občany mluvit normální češtinou a ne „úředničinou“, že se programem vrátím ke kořenům sociální demokracie – ke svobodě, spravedlnosti a solidaritě, k tomu, že jsme strana zaměstnanců, živnostníků a drobných podnikatelů, na kterou se ale mohou spolehnout i senioři a mladí lidé. A že z toho neuhnu do prostoru špatných kompromisů.

To nabízím ve svém programu Znovu zvedněme hlavu! (ZDE) A o jeho podporu požádám delegáty sjezdu i každého jednoho člena sociální demokracie.

Autor: Kateřina Valachová | pátek 9.4.2021 8:00 | karma článku: 28,82 | přečteno: 10166x
  • Další články autora

Kateřina Valachová

Škola v obci, na vesnici ? Prý už ne

Marie Terezie i T. G. Masaryk věděli, proč mají být školy ve všech obcích. tedy i v těch malých, ve vesnicích. Z existence školních budov z oněch období těžíme dodnes. Paradoxně. Bez nich by zůstala polovina žáků na ulici.

15.4.2024 v 16:36 | Karma: 33,29 | Přečteno: 2986x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Atentát na poctivé financování škol. Už zase

V březnu 2017 jsem s podporou mnoha sdružení a organizaci (seznam je na konci blogu) prosadila reformu financování škol (regionálního školství).

25.11.2023 v 8:00 | Karma: 30,23 | Přečteno: 15231x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Stávka za děti, ne za učitele

Řada učitelek a učitelů i ředitelů a ředitelek mi píše, proč jdou do stávky. Podělím se však s Vámi o dopis, který jeden z ředitelů poslal rodičům. Je mi sympatický způsob komunikace s rodiči a to, že nám jde o společnou věc.

15.11.2023 v 15:57 | Karma: 13,68 | Přečteno: 18262x | Diskuse

Kateřina Valachová

Strašná neúcta v Den laskavosti

Jsme svědky vášnivých debat k přesčasové práci lékařů v nemocnicích. Lékaři přitom chtějí mít jen šanci se vyspat a být normálně bdělí, když operují pacienty. Kdo by byl proti?

13.11.2023 v 17:35 | Karma: 19,15 | Přečteno: 18663x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

7.4.2023 v 16:30 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2483x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 4453x
Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Seznam rubrik