Nechci zase tolik. Ceníme si děti na 7,5 miliardy navíc?

26. 03. 2021 8:00:02
České děti strávily mimo školu prakticky nejvíce času ze všech. Jako v poslední době skoro pořád mi připadalo, že to pana ministra školství moc nevzrušuje. Jenže se nelze tvářit, že se nic nestalo, že to je „brnkačka“.

Proto jsem připravila a zveřejnila svůj návrh Národního plánu na dorovnání dopadů COVID-19 do vzdělání. A s tím i požadavek, aby se v obřím letošním a plánovaném schodku pro příští rok našlo na financování tohoto plánu 7,5 miliardy korun.

Samozřejmě jde o velké prostředky, ale je naší povinnosti pomoci českým žákům a studentům překonat škody, které na jejich vzdělání nutně zavinilo v podstatě celoroční uzavření většiny školských zařízení.

Už jsem o plánu mluvila s řadou učitelů, ředitelů, profesních sdružení, komunikuji o tom s Radkem Sárközim z Pedagogické komory, s Unií CZESHA, se Sdružením učňovských škol, se zaměstnavateli, lidmi z mládežnických organizací... U všech cítím velkou chuť udělat pro děti něco, co by jim pomohlo zvládnout dopady toho příšerného roku.

Co jsou (v současnosti) hlavní body plánu – čímž neříkám, že se to v diskusích nevyvine a nepozmění:

  • Státem financovaná organizace mimořádných vzdělávacích kempů a škol v přírodě s turnusy na 14 dnů. Metodicky by tento projekt zaštítilo MŠMT, organizačně pak jednotlivé školy s podporou zřizovatelů a krajů. Kempy by byly poskytnuty bezplatně všem dětem, které se ve školním roce 2020/21 účastní na základním nebo středním vzdělání, a to včetně uměleckých škol, konzervatoří a podobně. Program kempů by obsahoval cílené doučování a probírání klíčové látky daných tříd a ročníků, dále pak v maximální míře sportovní aktivity. Státní dotace na jedno dítě je předpokládána ve výši 7000 korun.
  • Program individuálního a částečně skupinového doučování pro žáky základních škol ve školním roce 2021/22 (nad rámec fungujících programů určených pro zvládání běžných situací). Jde o celoroční projekt zaměřený především (avšak nikoliv výlučně) na děti zvláště postižené omezením výuky kvůli rodině, prostředí a dalším vlivům. Předpoklad je vytvoření míst pro zhruba 100 tisíc dětí, lze však uvažovat i o vyšším počtu. Finanční dotace na jedno dítě: 10 000 korun. Metodicky zajistí projekt MŠMT, organizačně příslušné školy s podporou zřizovatelů a krajů.
  • Program individuálního a částečně skupinového doučování pro studenty středních škol a učně (kteří navštěvovali zařízení ve školním roce 2020/21 nebo v tomto roce navštěvovali základní školu a do nového zařízení nastoupí od září 2021). Předpoklad je vytvoření míst pro zhruba 50 tisíc učňů a studentů (s možností zvýšení kapacit). Roční dotace na jedno místo je předpokládána ve výši 15 000 korun. Metodicky zajistí projekt MŠMT, organizačně příslušné školy s podporou zřizovatelů a krajů.
  • Program Absolvent 2021 pro ty studenty, kteří střední školy navštěvují ve školním roce 2020/21 a poté budou přijati na vysoké školy nebo se o přijetí budou ucházet neúspěšně a rozhodnou se o studium pokusit od roku 2022/23. Skupinové doučování v předmětech významných pro studium na příslušné VŠ. Předpoklad účasti cca. 50 000 studentů. Dotace zhruba 5000 na studenta. Metodicky i organizačně zajistí příslušné vysoké školy.
  • Projekt Večerní učení pro maturanty a učně ze závěrečných ročníků, kteří nastoupí po studiu do zaměstnání. Půlroční kurz skupinového doplnění vzdělání. Předpoklad zhruba 20 000 zájemců. Dotace na jednoho 5000 korun. Metodicky zajistí projekt MŠMT, organizačně příslušné školy s podporou zřizovatelů a krajů.
  • Projekt doplnění dovedností pro doplnění praktických dovedností pro odborné střední školy a učňovská zařízení. Předpokládáno 20 000 zájemců při dotaci 5000 korun na jednoho. Metodicky zajistí MŠMT, organizačně školy ve spolupráci se zřizovateli a zaměstnavateli.
  • Projekt pro umělecké a další specifické školy. Projekt by měl umožnit maximální možné doplnění vzdělání v oblasti specifických dovedností – například tanečních nebo výtvarných formou mimořádných soustředění a podobně. Předpoklad účasti zhruba 5000 studentů. Dotace na jednoho 20 000 korun.
  • Rezerva pro potřeby speciálních a dalších potenciálních škol, například základních uměleckých škol: 0,2 miliardy.

Podle mého je také nutné, aby MŠMT co nejrychleji se všemi relevantními stranami projednalo a vytvořilo podmínky pro mimořádné a dočasné změny tak, aby vzdělávací programy zhruba v příštích dvou letech respektovaly fakt zpoždění výuky a potřeby opakovaného probírání především klíčových témat.

Co si myslím, že by mělo být zdůrazněno, to je, že podporu je potřebné organizovat nejen pro žáky a studenty, kteří letos končí základní nebo střední školy a „postupují“ v systému výše, ale také pro všechny ostatní děti. To není naprosto nic proti maturantům nebo deváťákům, to vůbec. Jenže učivo, které nezvládnul letošní žák sedmé třídy základní školy, mu prostě bude chybět. Nemůžeme přece nechat věci v tom stavu, že za X let se bude říkat – to se mělo probírat za korony, to neumím.

Ještě jednu věc je potřeba jasně zdůraznit. Čtu často na sítích taková prohlášení, že „děti z kvalitních rodin to zvládnou bez problémů, takže vlastně jde jen o sociálně vyloučené“. To je naprostý nesmysl. Rok mimo školní lavice postihnul tak nebo onak všechny děti. Samozřejmě to opravdu některé rodiny a některé školy zvládnou vlastními silami – všechno nahoře popsané je ostatně dobrovolné (jakkoliv si myslím, že tam, kde škola, OSPOD nebo sociální pracovníci cítí zvýšenou potřebu zapojení dítěte, tam by měli využít svého vlivu k působení na rodiče). Výše uvedené projekty počítají konec konců s účastí zhruba dvou třetin dětí z celkového počtu těch, kterých by se to z věkové definice mohlo týkat.

Především ale tohle skutečně není nějaký ́projekt pro sociálně slabé ́ nebo pro ́vyloučené lokality ́. Pomoc s vyrovnáním se s vlivem koronavirové doby potřebují všechny děti. Některé možná méně a „dají“ to v rámci rodin, některé možná více, ale naší povinností je nabídnout všem šanci, aby mohly tuto situaci překonat.

P.S. Ještě velmi krátce: Představa, že bychom končící školní rok "škrtli" a všichni by si ročník 2020/21 zopakovali, tak ta skutečně není technicky, personálně, finančně a ze všech dalších hledisek možná. Ale fakt je, a je třeba to také finančně zajistit, že na základě individuálního posouzení a velmi pečlivého zvažování bude těch dětí a studentů, kteří si rok zopakují, skutečně více, než v jiných letech. To je třeba vzít jako skutečnost a bylo by hloupé, kdyby nás to na začátku dalšího školního roku nějak překvapilo. A bylo by fér tento fakt promítnout i do školského zákona, především do otázky maximální délky základního vzdělání.

Autor: Kateřina Valachová | pátek 26.3.2021 8:00 | karma článku: 13.38 | přečteno: 12790x

Další články blogera

Kateřina Valachová

Atentát na poctivé financování škol. Už zase

V březnu 2017 jsem s podporou mnoha sdružení a organizaci (seznam je na konci blogu) prosadila reformu financování škol (regionálního školství).

25.11.2023 v 8:00 | Karma článku: 30.14 | Přečteno: 15167 | Diskuse

Kateřina Valachová

Stávka za děti, ne za učitele

Řada učitelek a učitelů i ředitelů a ředitelek mi píše, proč jdou do stávky. Podělím se však s Vámi o dopis, který jeden z ředitelů poslal rodičům. Je mi sympatický způsob komunikace s rodiči a to, že nám jde o společnou věc.

15.11.2023 v 15:57 | Karma článku: 13.68 | Přečteno: 18223 | Diskuse

Kateřina Valachová

Strašná neúcta v Den laskavosti

Jsme svědky vášnivých debat k přesčasové práci lékařů v nemocnicích. Lékaři přitom chtějí mít jen šanci se vyspat a být normálně bdělí, když operují pacienty. Kdo by byl proti?

13.11.2023 v 17:35 | Karma článku: 19.15 | Přečteno: 18621 | Diskuse

Kateřina Valachová

Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

7.4.2023 v 16:30 | Karma článku: 10.51 | Přečteno: 2438 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 36.49 | Přečteno: 764 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.30 | Přečteno: 317 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.06 | Přečteno: 3079 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 138 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4482

Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...