Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pan Plaga, toho času ministr

Testování žáků a studentů je podmínkou pro otevírání škol. O tom, že je třeba ho začít připravovat, jsme mluvili na školském výboru Parlamentu od října 2020 do dneška bezpočtukrát.

Stejně tak mnohokrát jsem já osobně vyzvala ministra Roberta Plagu, aby se problematikou (dobrovolného!) testování žáků a studentů zabýval.

Stalo se tak i veřejně – třeba v tomto blogu z poloviny listopadu (ZDE). Ve stejném duchu ode mne dostal také oficiální dopis. O nutnosti zajistit testování dětí a studentů mu ale kromě mne psalo i spousta dalších lidí i iniciativ, často oficiálně poštou nebo na ministrův „velmi oficiální“ mail. Třeba z malotřídních škol dostal na stůl minimálně dvě výzvy (ZDE). A další od odborů, Pedagogické komory a různých profesních sdružení.

Jenže pan ministr takové dopisy zřejmě vůbec nečte. Jak nyní Robert Plaga bezelstně přiznává, pokud chceme alespoň od března otevírat školy a souběžně testovat, bude muset honem zajistit „objednání příslušných testovacích sad“ (ZDE).

To je skutečně něco neuvěřitelného a nepochopitelného. Co si pan ministr myslel, že se stane někdy mezi tím loňským říjnem či alespoň letošním lednem a současností? Co ministerstva za tu spoustu měsíců dělala, když teď, v půlce února, horečně začínáme jednat o nákupech testů pro školy???

Jak to, že se teprve před týdnem objevila coby velká novinka, že dostatečně průkazný test se dá udělat bez strkání 15 centimetrů dlouhé tyčinky do nosu? Tyto testy se totiž začaly vyrábět masově nejpozději v září 2020, u nás byly k dispozici už v říjnu a zcela běžně v listopadu. Se zpožděním týden či dva je bylo možné už dávno nakupovat i z domácích zdrojů.

Pokud by ministerstvo školství konalo, pokud by dotlačilo ministerstvo zdravotnictví k činům (což je povinnost ministra vůči dětem), tak jsme mohli s citlivým a neinvazivním testováním začít otevírat školy (postupně, rozumným způsobem, ne skokem) nejpozději už od začátku ledna.  A jen zdůrazním, že jedním z neustále opakovaných důvodů pokračování nouzového stavu bylo, že ministerstvo zdravotnictví a další instituce chtěly mít volné ruce k nákupům nejnovějších testů, vakcín a obecně materiálu bez omezení daných zákony.

Ale školní realita? Místo začátku ledna letošního roku, od kdy jsme mohli pilotně otevírat malotřídky, třetí třídy, maturitní ročníky a postupovat dál, budeme teprve od začátku března nesměle začínat – a ani pořádně nevíme, kým vlastně. Bojím se přitom, že nyní startujeme jen díky tomu, že už ta nerozhodnost a neschopnost ministerstva a ministra nešla vydržet, že už je kritických hlasů příliš. Nebýt těch hlasů, nechal by ministr školy zavřené nejspíše až do konce školního roku. A také nebýt toho, že s testováním začaly aktivně a z vlastní vůle na několika místech země školy samotné(ZDE a ZDE). Dokonce vzniklo instruktážní video pro rodiče, jak na samotestování dětí doma (ZDE). Jak dlouho by jeho natočení trvalo ve "vládní produkci"?

Pan ministr Plaga totiž asi programově s řediteli a učiteli, natož pak s poslanci, skoro nehovoří. Dokonce ani tehdy, když chce ze vzdělávacích programů vyškrtnout takovou „drobnost,“ jako praktické využití Newtonových zákonů. Natož aby se zajímal o názor lidí ze školství včetně nepedagogických pracovníků na to, jak školství otevřít v pandemii. Proč taky, že? Ty maily a dopisy pravděpodobně ani nečetl, na školský výbor do Poslanecké sněmovny příliš nechodí. Zřejmě nerad poslouchá výtky a kritiku, tak posílá na jednání náměstky nebo úředníky.

Kdyby ministrovi školství šlo o děti, bylo by otevření škol jeho absolutní priorita a poslední rok by se nezabýval ničím jiným, než snahou udržet maximum škol otevřených – bez ohledu na náklady testů, přednostního očkování učitelů a zaměstnanců škol...

Koaliční vládnutí má svá pravidla, ale i limity. Pokud zjevná neschopnost konkrétního člověka ohrožuje vzdělávání celé generace českých dětí, je to už více než „koaliční“ problém. Je to problém fatální, systémový. Ohrožuje naše děti nyní i jejich budoucnost.

Jistě. Předseda vlády už musel mezi svými lidmi udělat tolik čistek, že se mu do dalších nechce. Ale pan ministr Plaga zjevně zvládnout problém otevírání škol není schopen. Navíc s náročným souběžným testováním žáků a studentů a s dobrovolným přednostním očkováním učitelů a dalších pracovníků škol. Měl by proto buď sám okamžitě odstoupit, nebo být co nejdříve odvolán.

Autor: Kateřina Valachová | úterý 16.2.2021 9:58 | karma článku: 21,64 | přečteno: 8323x
  • Další články autora

Kateřina Valachová

Škola v obci, na vesnici ? Prý už ne

Marie Terezie i T. G. Masaryk věděli, proč mají být školy ve všech obcích. tedy i v těch malých, ve vesnicích. Z existence školních budov z oněch období těžíme dodnes. Paradoxně. Bez nich by zůstala polovina žáků na ulici.

15.4.2024 v 16:36 | Karma: 33,29 | Přečteno: 2983x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Atentát na poctivé financování škol. Už zase

V březnu 2017 jsem s podporou mnoha sdružení a organizaci (seznam je na konci blogu) prosadila reformu financování škol (regionálního školství).

25.11.2023 v 8:00 | Karma: 30,23 | Přečteno: 15230x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Stávka za děti, ne za učitele

Řada učitelek a učitelů i ředitelů a ředitelek mi píše, proč jdou do stávky. Podělím se však s Vámi o dopis, který jeden z ředitelů poslal rodičům. Je mi sympatický způsob komunikace s rodiči a to, že nám jde o společnou věc.

15.11.2023 v 15:57 | Karma: 13,68 | Přečteno: 18262x | Diskuse

Kateřina Valachová

Strašná neúcta v Den laskavosti

Jsme svědky vášnivých debat k přesčasové práci lékařů v nemocnicích. Lékaři přitom chtějí mít jen šanci se vyspat a být normálně bdělí, když operují pacienty. Kdo by byl proti?

13.11.2023 v 17:35 | Karma: 19,15 | Přečteno: 18663x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

7.4.2023 v 16:30 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 4453x
Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Seznam rubrik