Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velikonoce s virem

S dcerami jsme jako každý rok malovaly kraslice. Jako každý rok z proutků od rybníka manžel upletl pomlázku. Jako každý rok upeču a holčičkám i synovci nachystám sladkosti. Na první pohled se může zdát, že je všechno jako vždy.

Ale není. Bohužel.

Jednoho dědečka děti nemohly navštívit měsíc, je po transplantaci srdce a víc asi není co dodat. Druhého občas sice vidí, ale s rouškou, na dva metry a na zahradě.

Dobrá zpráva je, že si děti na některé věci zvykly docela rychle a berou je docela přirozeně a zodpovědně. (Možná zodpovědněji, než někteří dospělí.) Takže: „Mami, můžeme za dědou a babičkou? Samozřejmě s rouškama.“ Jedna hodná paní z okruhu facebookových přátel mi poslala pro holky roušky s Minii a s motýlky. Ty mají úspěch a obě si je teď nasazují dokonce poměrně radostně.

Celkem pochopitelně hodně debat teď u mých dětí začíná větou: „Mami, až tady nebude ten koronavir, tak…“ To, co je teď, to je pro ně taková dočasnost, protože hodně se začne dít, až „tady nebude ten koronavir“. Takže není divu, že když paní učitelka starší dcery Peťky zadala dětem ten vir namalovat, jak podle nich asi vypadá, vypadla z toho fakt hnusná zelena chapadlovitá bestie.

Na druhé straně díky koroně všichni v rodině rázem ovládáme mnohé komunikační možnosti moderní doby. Videa s přáními, zážitky a pozdravy putují od nás k babičkám a dědečkům, což není nic nového, ale teď už i opačně. Také nás potkaly jedny výroční desáté narozeniny s absencí materiálních darů (no jo, zavřené obchody). V noci jsem pekla ovocný dort se želatinou a ráno dorazilo přes plot podané speciální překvapení a nečekaný dar od sestřenic - parádní druhý dort (není špatné mít jednu ze sestřenic cukrářku). Od brněnských prarodičů doputovala jedna z vymožeností komunikační éry – dědečkem vytvořená a jeho první elektronická pohlednice. A fakt se překonal.

Mám čas na spoustu věcí, které normálně stíhám jen taktak nebo občas. Vařím, peču, smažím, učím se s dětmi. Teď třeba jdeme s manželem sázet do provizorního fóliovníku rajčata. Tak o tom by se nám před rokem ani nesnilo.

Když se vracím z Prahy z jednání parlamentu či z nějakého výboru, cítím se, jako bych měla lepru nebo mor. Hlavní město je přece jenom ohnisko nákazy a i když pracovníci i vedení Sněmovny dělají řadu opatření, aby byla jednání co nejbezpečnější, pořád se nás musí sejít alespoň trochu víc než půlka. A tak jedu domů a člověku to v hlavě pořád šrotuje, jak se vyrovnat s rizikem, že vir, bestie záludná, není vidět a není kde tedy vzít jistotu, jestli ho mám nebo ne. To stejné má manžel, ten se stal provianťákem i kurýrní službou a zajišťuje zásobování všech seniorů v rodině. Samozřejmě nepochybuji, že v tomhle jsme na tom všichni stejně, že všichni stejně každý den zvažujeme: Mohu někoho ve svém okolí ohrozit? Neohrozím své nejbližší?

Z každého průšvihu je fajn si něco dobrého vzít. Za mne: Třebas odstřihnuti od vnějšího světa, stejně lze trávit svátky pospolu, s rodinou. I když je to mnohdy ne „naživo“, ale jenom „online“, důležitá je ta potřeba být „blízkým nablízku“. Samozřejmě, že „naživo“ je to lepší, ale když nás virus takto zbrzdil a tak trochu i uvěznil, dal nám prostor k zastavení, přemýšlení a také k docenění těch samozřejmostí, které jsme měli či mohli a nyní je nemáme či nesmíme.

Všem přeji krásné jarní velikonoční dny s vašimi drahými naživo i online, hlavně spolu. A ať je brzo po viru a to, co jsme znovu objevili a co je opravdu v životě důležité, ať nám už zůstane.

Autor: Kateřina Valachová | neděle 12.4.2020 7:57 | karma článku: 15,54 | přečteno: 4390x
  • Další články autora

Kateřina Valachová

Škola v obci, na vesnici ? Prý už ne

Marie Terezie i T. G. Masaryk věděli, proč mají být školy ve všech obcích. tedy i v těch malých, ve vesnicích. Z existence školních budov z oněch období těžíme dodnes. Paradoxně. Bez nich by zůstala polovina žáků na ulici.

15.4.2024 v 16:36 | Karma: 33,29 | Přečteno: 2983x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Atentát na poctivé financování škol. Už zase

V březnu 2017 jsem s podporou mnoha sdružení a organizaci (seznam je na konci blogu) prosadila reformu financování škol (regionálního školství).

25.11.2023 v 8:00 | Karma: 30,23 | Přečteno: 15230x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Stávka za děti, ne za učitele

Řada učitelek a učitelů i ředitelů a ředitelek mi píše, proč jdou do stávky. Podělím se však s Vámi o dopis, který jeden z ředitelů poslal rodičům. Je mi sympatický způsob komunikace s rodiči a to, že nám jde o společnou věc.

15.11.2023 v 15:57 | Karma: 13,68 | Přečteno: 18262x | Diskuse

Kateřina Valachová

Strašná neúcta v Den laskavosti

Jsme svědky vášnivých debat k přesčasové práci lékařů v nemocnicích. Lékaři přitom chtějí mít jen šanci se vyspat a být normálně bdělí, když operují pacienty. Kdo by byl proti?

13.11.2023 v 17:35 | Karma: 19,15 | Přečteno: 18663x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

7.4.2023 v 16:30 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 4453x
Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Seznam rubrik