Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spor o exekuce a chráněný účet jde do finále

Čtyři důležité věci v boji proti dluhovému otroctví čekají parlament v nejbližší době: Chráněný účet, rychlé zastavování marných exekucí, pravidlo jeden dlužník – jeden exekutor a prosazení teritoriality.

Pořadí jsem zvolila (v podstatě) podle mé vlastní priority jednotlivých kroků. Ale jednoznačně potřebujeme všechny čtyři.

Chráněný účet je kapitola sama pro sebe. Chtějí ho zaměstnavatelé, chtějí ho organizace, které pomáhají dlužníkům, chtějí ho samozřejmě dlužníci.

Nechtějí ho naopak banky, protože jde podle nich o agendu navíc a hroutí se hrůzou z nákladů. Ty banky, jejichž čistý zisk dosáhnul v roce 2018 sumy 82 miliard korun. Čekala bych větší společenskou odpovědnost od někoho, který tak dobře vydělává na českých občanech a na stabilitě této země.

Proč chráněný účet?

Znám stovky případů, kdy exekutoři dostávali dlužníka do stále větších a větších problémů tím, že jeden mu obstavil mzdu u zaměstnavatele a druhý mu zablokoval účet v bance. Prostě jeden příjem exekvovali dvakrát a tvářili se, že o sobě nevědí. Což je ostatně také výrazný argument pro pravidlo jeden dlužník – jeden exekutor. Co je nejodpornější? Že v podstatě jednali tito exekutoři v rámci zákona. Jenom vychytrale a taková drobnost: přivedli tím desítky a možná stovky tisíc lidí do ještě většího neštěstí.

Stres, ztráta naděje, zoufalství, rozpady rodin, sebevraždy. To je jen část dopadů dluhových pastí – a takové dluhové pasti dokáže vyrobit i vícečetná exekuce.

Pan Jaroslav se ocitl naprosto bez prostředků, ale skutečně naprosto. Přišly dvě exekuce za sebou – první postihla výplatu, druhá mu zablokovala účet. Pan Jaroslav o problému vědět, podcenil ho, ale chtěl to řešit. Jenže najednou neměl naprosto žádné možnosti.  Zaměstnavatel odmítnul výplatu v hotovosti – nebyl na to ostatně zařízený, jako dnes spousta firem. Než se dlužníkovi podařilo dohodnout posílání zbytku výplaty na účet k příbuznému, uplynula nějaká doba. Že by se nějak dostal k obstaveným penězům na účtu, to vůbec v reálném čase nehrozilo. A tak vznikly nové dluhy – na nájemném, na telefonu, na elektrice, na plynu… Pan Jaroslav měl po ruce alespoň bratra, kterému mohl důvěřovat a využívat jeho bankovní účet, ale vůbec si neuměl představit, jak by svou situaci řešil, kdyby tuto oporu neměl. Stačí si představit ty strašné problémy i s tak jednoduchými věcmi, jako placení nájmu (převodem), služeb (převodem), obědů pro děti ve škole a ve školce (převodem). Kdyby to měl oběhávat přepážku po přepážce… A přitom vydělávat co nejvíce, aby se dluhy splatily. Pan Jaroslav svou situaci nakonec zvládnul, ale v podstatě jen díky pomoci blízkých příbuzných, jejíž členové mu uhradili nové dluhy na nájemném a službách.

Měl podstatně větší štěstí než mnoho jiných. Díky nejbližším nepropadl do dluhové pasti a zůstal schopný splácet a financovat alespoň základním způsobem rodinu.

Ale co by se stalo, kdyby ochotného bratra neměl? Ze dvou exekucí by za několik měsíců bylo pět, šest, sedm. Plus x-krát náklady, x-krát advokáti věřitelů, x-krát odměna exekutorovi… Sto tisíc navíc k původnímu dluhu a to jen proto, že systém je nesmlouvavý a neumožní dlužníkovi od určité chvíle věci řešit.

Je tohle férové splácení dluhů? Nemám ten pocit. Spíš mi to připadá jako výroba dalších a dalších problémů lidem, kteří jich mají už tak dost.

Podobně dobré argumenty jsou i pro všechny další kroky, které mají poslanci „na stole“ a o kterých budeme brzy rozhodovat.

Třeba rychlé zastavování marných exekucí. Soudní exekutoři existují od roku 2001. Teoreticky je možné, že pokud tehdy byla exekuce, tak může stále ještě pokračovat, i když za celou dobu nebyla vymožena ani koruna. Ale pokud věřitel nesouhlasí se zastavením exekuce, tak ta pokračuje, a pokračuje, a pokračuje… Jaký to má smysl? Žádný – jen technicky vzato rostou náklady a přetrvává čárka ve statistice. Reálný význam to nemá žádný. Pokračovat ve vymáhání, které je ekonomicky nulitní a jenom zvyšuje systémové náklady, je špatně. Potíž je, že takovéhle „zaparkování“ pohledávky v nekonečné exekuci věřitele vlastně nic nestojí. A je to i cesta k jejich pokračujícímu morálnímu hazardu, k nezodpovědnosti při půjčování peněz. Potřebujeme, aby se pohledávky vymáhaly tehdy, kdy to má smysl. A aby se promlčely dluhy, které vymáhat smysl nemá.

Jdeme nyní do další etapy řešení toho nánosu z minulosti, které tato společnost táhne za sebou. Potřebujeme podpořit poctivé splácení dluhů. Ale musíme říci další NE! dluhovému otroctví a nekonečnému prodlužování zbytečných řízení.

Autor: Kateřina Valachová | středa 26.2.2020 8:04 | karma článku: 19,92 | přečteno: 968x
  • Další články autora

Kateřina Valachová

Škola v obci, na vesnici ? Prý už ne

Marie Terezie i T. G. Masaryk věděli, proč mají být školy ve všech obcích. tedy i v těch malých, ve vesnicích. Z existence školních budov z oněch období těžíme dodnes. Paradoxně. Bez nich by zůstala polovina žáků na ulici.

15.4.2024 v 16:36 | Karma: 33,29 | Přečteno: 2975x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Atentát na poctivé financování škol. Už zase

V březnu 2017 jsem s podporou mnoha sdružení a organizaci (seznam je na konci blogu) prosadila reformu financování škol (regionálního školství).

25.11.2023 v 8:00 | Karma: 30,23 | Přečteno: 15230x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Stávka za děti, ne za učitele

Řada učitelek a učitelů i ředitelů a ředitelek mi píše, proč jdou do stávky. Podělím se však s Vámi o dopis, který jeden z ředitelů poslal rodičům. Je mi sympatický způsob komunikace s rodiči a to, že nám jde o společnou věc.

15.11.2023 v 15:57 | Karma: 13,68 | Přečteno: 18262x | Diskuse

Kateřina Valachová

Strašná neúcta v Den laskavosti

Jsme svědky vášnivých debat k přesčasové práci lékařů v nemocnicích. Lékaři přitom chtějí mít jen šanci se vyspat a být normálně bdělí, když operují pacienty. Kdo by byl proti?

13.11.2023 v 17:35 | Karma: 19,15 | Přečteno: 18662x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

7.4.2023 v 16:30 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 139
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 4453x
Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Seznam rubrik