Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je lepší mít vyšší minimální mzdu

Pro pravicové politiky je minimální mzda rudý hadr. Některé strany ji chtějí rovnou rušit (ultrapravicová Trikolora například), další jsou z ní nešťastné (lidovci, ODS). Jde nicméně samozřejmě o střet dvou koncepcí.

Pravicové a levicové.

Někdo by také mohl říci zaměstnavatelské a zaměstnanecké. Ale zůstanu u toho politického dělení.

Ta „pravicová“ tvrdí, že mzda je cena lidské práce, v podstatě cena člověka. Jako každá cena má vznikat tržně – bez ohledu na výsledky. Zásah zvenčí pak vytváří chybné signály a tím se naruší celé cenové prostředí. Omezení mzdy „odspoda“ údajně zvyšuje nezaměstnanost a snižuje počet malých podnikatelů. Tolik v kostce klasická „pravicová“ argumentace.

Tak za prvé: Cenotvorba je regulována v řadě případů a to i v těch nejvyspělejších a nejpravicovějších zemích. Namátkou: Je regulována cena léků. Farmaceutická firma s unikátním lékem jeho cenu dohaduje s pojišťovnami a obvykle i se státy. Regulovaná cena je u síťových odvětví, protože jinak by vlastník rozvodů mohl tlačit odběratele naprosto nepřijatelným způsobem. V mnoha velmi rozvinutých a bohatých zemích jsou regulovány nájmy – buď přímo určením maximálních cen v exponovaných oblastech, nebo „oklikou“ masivní státní a městskou výstavbou, která zvýšením nabídky tlačí ceny dolů. A tak dále. Cenová regulace není nic divného, nic neobvyklého, nic výjimečného. Je častější, než se může zdát. (Ostatně - spotřební daň je také svého druhu cenová regulace.)

Za druhé: Ve skutečnosti neexistuje ani jedna seriozní studie, která by prokázala vztah mezi minimální mzdou a nezaměstnaností v tom smyslu, že by vyšší minimální mzda vedla k růstu nezaměstnanosti. A už vůbec neexistuje studie, která by dokazovala, že stanovené minimální mzdy podvazují ekonomický růst či snižují počet podnikatelů. Zato existuje jenom spousta ideologických výkřiků o tom, že tak to je, protože to je „logické“.

Jak bylo řečeno: Nikdo to nikdy neprokázal. Stejně ale nepochybuji o tom, že řada mediálně činných analytiček a analytiků bude tato tvrzení znovu a znovu opakovat jako mantru svého "tržního" vidění světa. Protože v jejich myšlenkových mantinelech to tak „prostě musí nutně fungovat“.

Pohled z levé strany je pochopitelně (a naštěstí) úplně jiný. Ono je dobré se na svět dívat očima normálního člověka a ne teoretika vídeňské školy. Takže jak je podle mne dobré vidět problém s minimální mzdou?

Minimální mzda musí být určena tak vysoko, aby se vyplatilo pracovat. Aby zajistila lepší život, než sociální dávky. To je totiž jediný skutečně racionální postup, aby sociální dávky byly „trampolína“ pro ty, kteří se dostanou do problémů, a ne „postel“ pro ty, kteří si najdou pohodlný způsob jejich zneužívání. Dokud bude minimální mzda pod tím, co lze získat dávkami, do té doby budou stále nejen využívané těmi, kdo je skutečně potřebují, ale velmi často zneužívané těmi, kterým zajistí bezpracné bytí.

Proto řada zemí, velmi vyspělých a úspěšných zemí, nemá minimální mzdu koncipovánu jako hranici určenou pro každý rok vládou (podle toho, jak se kabinet zrovna vyspí), ale je odvozena jako procento ze mzdového mediánu. Jen připomenu, že medián není průměr – medián je taková mzda, která dělí všechny zaměstnance „na půl“. Půlka má mzdu či plat vyšší, půlka nižší. Medián je v případě mezd (a platů) nižší než průměr (alespoň si nevybavuji příklad země, kde by to bylo opačně, i když teoreticky by to samozřejmě šlo.)

Za mne platí, že minimální mzda by měla být pro daný rok stanovena na hranici 60 procent mediánu roku předchozího. Což by pro rok 2020 znamenalo (při použití mediánu za 3. čtvrtletí 2019, kdy byl zhruba 30.000,- korun) asi 18. 000,- korun.

Vláda pro rok 2020 stanovila minimální mzdu na hranici 14.600,- korun. Máme tedy hodně co dohánět.

Už slyším ty výtky, že to připraví o práci ty nejméně kvalifikované, protože se jejich práce stane příliš drahou pro malé podnikatele. Jenže jaký smysl má práce, pokud jejím výsledkem není příjem vyšší než (u nás dost nízké a nijak „rozcapené“) sociální dávky? A k tomu: Neříkají přesně stejní lidé hodně často, že jsme montovnou Evropy a základnou levné práce pro německé a jiné firmy? Pak tedy bude zvýšení minimální mzdy tlakem na to, aby se české hospodářství orientovalo postupně na produkci s vyšší přidanou hodnotou.

Přičemž, což bych skutečně ráda zdůraznila, vidím i cestu k tomu, aby malým podnikatelů a zaměstnavatelům byla minimální mzda i nějak kompenzována. Naprosto jednoduše si umím představit systém, ve kterém mají živnostníci a drobní podnikatelé i malé firmy nižší zdanění zisku, než podniky velké. Dnes máme jednu sazbu 19 procent. Dokážu si představit sazbu deset nebo 12 procent pro malé a 20 či 21 procent pro střední a velké podniky.

V každém případě ale platí: Potřebujeme vyšší minimální mzdu. Neříkám, abychom skočili o čtyři tisíce z roku na rok. Ale měli bychom mít plán na několik málo let, který by vyústil v onen poměr 60 procent mediánu. Aby i zaměstnavatelé dopředu věděli, na co se mají připravit a s čím počítat.

Autor: Kateřina Valachová | úterý 28.1.2020 8:06 | karma článku: 17,29 | přečteno: 5064x
  • Další články autora

Kateřina Valachová

Škola v obci, na vesnici ? Prý už ne

Marie Terezie i T. G. Masaryk věděli, proč mají být školy ve všech obcích. tedy i v těch malých, ve vesnicích. Z existence školních budov z oněch období těžíme dodnes. Paradoxně. Bez nich by zůstala polovina žáků na ulici.

15.4.2024 v 16:36 | Karma: 33,29 | Přečteno: 2981x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Atentát na poctivé financování škol. Už zase

V březnu 2017 jsem s podporou mnoha sdružení a organizaci (seznam je na konci blogu) prosadila reformu financování škol (regionálního školství).

25.11.2023 v 8:00 | Karma: 30,23 | Přečteno: 15230x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Stávka za děti, ne za učitele

Řada učitelek a učitelů i ředitelů a ředitelek mi píše, proč jdou do stávky. Podělím se však s Vámi o dopis, který jeden z ředitelů poslal rodičům. Je mi sympatický způsob komunikace s rodiči a to, že nám jde o společnou věc.

15.11.2023 v 15:57 | Karma: 13,68 | Přečteno: 18262x | Diskuse

Kateřina Valachová

Strašná neúcta v Den laskavosti

Jsme svědky vášnivých debat k přesčasové práci lékařů v nemocnicích. Lékaři přitom chtějí mít jen šanci se vyspat a být normálně bdělí, když operují pacienty. Kdo by byl proti?

13.11.2023 v 17:35 | Karma: 19,15 | Přečteno: 18663x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

7.4.2023 v 16:30 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 139
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 4453x
Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Seznam rubrik