Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Že za opicemi? Jen hloupá snaha urazit učitelky

Rozmáhá se nám tady takový nepěkný nešvar, hloupé tvrzení, že naše školství je jako celek „sto let za opicemi“. Jiní zase mluví o „neustálých hloupých experimentech“. Ani jedno není pravda.

Naše školy nejsou „sto let za opicemi“. Frontální výuka samozřejmě není žádné centrální zadání, jak se tváří někteří permanentní reformátoři. Popravdě je to spíše „fetiš“ některých samozvaných spasitelů školství z opačného pólu, oněch konzervativních zombíků, kteří (čert ví proč a v rozporu se všemi důkazy) tvrdí, že jedině frontální výuka, kdy jsou děti pěkně v lavicích po dvou s rukama za zády a ani neceknou, přináší výsledky.

Nemám ráda zevšeobecňující tvrzení o „mizerném školství“. Především to není pravda, je to urážlivé k učitelkám a učitelům. A je to – jako prakticky každé zevšeobecnění nezaložené na znalostech – dost hloupé.

Ve skutečnosti je minimálně třetina českých veřejných škol na úrovni, za jakou by si rodiče západně od našich hranic připlatili nemalé peníze z vlastní kapsy. Jsou i v mezinárodním srovnání nadprůměrné až excelentní. Našim úkolem a povinností je vytvářet podmínky k tomu, aby se rozdíl mezi nejlepšími třemi decily (třiceti procenty) a nejhoršími třemi decily zmenšoval.

Ale hlavně NE tím, že budeme zhoršovat špičku. Potřebujeme naopak zvýšit průměrnou, obvyklou kvalitu a vytáhnout nahoru ty dolní školy.

Co k tomu učitelky a učitelé a především děti potřebují?

Vynechám nyní platy učitelů i neučitelů ve školách. To považuji za tak naprostý základ, že o tom již ani není třeba mluvit. A už úplně beru za jasné, že školy musí mít možnost nabídnout neučitelům tolik, aby byly schopny na trhu práce sehnat v konkurenci soukromých subjektů účetní, školníky či kuchařky. Problém je, že každoročním handrkováním o to, aby se platy učitelů alespoň nějak přiblížily platům jiných vysokoškoláků a aby školy měly peníze na ostatní zaměstnance, úplně zatemníme a odcloníme řadu dalších věcí.

Kvůli hádkám o platy prostě nesmíme zapomínat na to ostatní.

Pro zvýšení kvality škol potřebujeme menší počty dětí ve třídách. To je poměrně základní předpoklad.

Potřebujeme více ani ne tak učení, jako spíše poznávání ve vědeckých parcích, v moderních interaktivních muzeích, v knihovnách, při návštěvě památek a možná především v přírodě.

Potřebujeme modernější laboratoře, jazykové učebny s poslechy, moderní pomůcky…

To všechno jsou obrovsky důležité věci, které se všechny vejdou do toho rozdílu, že moderní země vynakládají na školství pět procent svého HDP. A my jsme někde na čtyřech. Naše školy stavíme do situace, že z peněz na pomůcky berou, aby mohly zaměstnancům proplatit nemocenskou. Absurdní? Jistě. Ale takové přendávání peněz z kapsy do kapsy musí dělat každý ředitel školy, aby svůj ústav udržel v chodu. To je právě důvod, proč v minulosti nefungovalo přidávání přes nadtarifní složky platu, to slavné „přidejme, ale schopným“. Ředitelé formálně dostali peníze na odměny učitelů, ale zřizovatelé je „řízli“ jinde, takže aby jejich školy nezkolabovaly, museli ředitelé peníze dát jinam – třeba trochu pokoutně přidat těm účetním, protože jinak by odešly za lepším.

Někdy mám skoro pocit, jako bychom zažívali nějakou přípravnou dobu na velkou privatizaci veřejného školství. Jeho finanční ponižování i soustavná kampaň snažící se vyvolat pocit, že je prachmizerné a tragické, to vypadá jako soustavné podrývání autority školství. Jako by se čekalo na nějakého zachránce, který si vyzobe to nejlepší, zpoplatní to pro bohatší a bohaté a státu nechá zbytek. To je nepřijatelné a budoucnost, kde se lepšího vzdělání dostane jen dětem rodičů, kteří „na to mají“, to je hodně špatná budoucnost.

Nahoře píši „potřebujeme“ (pomůcky, lepší podmínky), ale ve skutečnosti to všechno potřebují naše děti bez rozdílu, z jak situované jsou rodiny. To bychom neměli pouštět ze zřetele. Je to pro ně. Peníze dané do školství nejsou pro učitele, ředitele nebo kuchařky. Jsou to především investice do našich dětí, vklad do jejich budoucnosti, vzdělání a uplatnění. To není argument jen pro rodiče nebo prarodiče, kteří všichni jistě pro své děti a vnoučata chtějí to nejlepší nějak automaticky. On je to argument i pro bezdětné.

Když novým generacím neposkytneme takové vzdělání, aby mohly úspěšně konkurovat sousedům, Evropě i světu, budeme chudá, zaostalá země.

Autor: Kateřina Valachová | pondělí 4.11.2019 8:00 | karma článku: 16,34 | přečteno: 6375x
  • Další články autora

Kateřina Valachová

Škola v obci, na vesnici ? Prý už ne

Marie Terezie i T. G. Masaryk věděli, proč mají být školy ve všech obcích. tedy i v těch malých, ve vesnicích. Z existence školních budov z oněch období těžíme dodnes. Paradoxně. Bez nich by zůstala polovina žáků na ulici.

15.4.2024 v 16:36 | Karma: 33,29 | Přečteno: 2982x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Atentát na poctivé financování škol. Už zase

V březnu 2017 jsem s podporou mnoha sdružení a organizaci (seznam je na konci blogu) prosadila reformu financování škol (regionálního školství).

25.11.2023 v 8:00 | Karma: 30,23 | Přečteno: 15230x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Stávka za děti, ne za učitele

Řada učitelek a učitelů i ředitelů a ředitelek mi píše, proč jdou do stávky. Podělím se však s Vámi o dopis, který jeden z ředitelů poslal rodičům. Je mi sympatický způsob komunikace s rodiči a to, že nám jde o společnou věc.

15.11.2023 v 15:57 | Karma: 13,68 | Přečteno: 18262x | Diskuse

Kateřina Valachová

Strašná neúcta v Den laskavosti

Jsme svědky vášnivých debat k přesčasové práci lékařů v nemocnicích. Lékaři přitom chtějí mít jen šanci se vyspat a být normálně bdělí, když operují pacienty. Kdo by byl proti?

13.11.2023 v 17:35 | Karma: 19,15 | Přečteno: 18663x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

7.4.2023 v 16:30 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 139
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 4453x
Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Seznam rubrik