Šmejdi se nevzdávají, zase mají nové finty

10. 04. 2019 8:00:11
Novela insolvenčního zákona sotva oschla v tiskárně, do účinnosti zbývají skoro dva měsíce, ale finanční šmejdi jedou na plné obrátky a snaží se restartovat „byznys“. Na výjezdech po krajích i od odborníků slyším nová varování.

Dvě finty mi připadají hodně časté. První: Ano, půjčíme vám, není problém. Ale pořiďte si živnostenské oprávnění a dostanete peníze - ne sice spotřebitelský úvěr, ale dáme půjčku na vaše podnikání (na „IČO“).

Zní to až bohulibě, že? Podpora podnikání, podpora drobných živnostníků! Ale kdepak! Vůbec to není bohulibé. Pokud si lidé půjčí jako podnikatelé a budou mít převažující dluhy z podnikání, nemohou se v budoucnosti domoci oddlužení podle insolvenčního zákona. Alespoň prozatím a ani podle novely, podle které se budeme řídit od 1. června 2019. Jde o to, že tito „půjčovatelé“ se změny insolvenčního zákona právem obávají. Zatím totiž měli šanci uniknout z jejich pastí a pastiček jen skutečně někteří, od června na tu možnost dosáhnou i mnozí další lidé v dluhové pasti.

Dosud to v podstatě bylo tak, že kdo si půjčil u různých „šťastných“ či „chytrých“ financí a podobných společností a dostal se i jenom do částečného problému, třeba párkrát nebyl schopen zaplatit, tak najednou stál před mnohonásobným dluhem a bez šance se ho někdy zbavit. Stal se kořistí. Sice z něj věřitel neměl moc peněz, ale zato je měl znovu a znovu a znovu. A dluh se dokonce nesnižoval, spíše rostl, protože úroky a sankce byly rychlejší než schopnost splácet. V podstatě to bylo uvržení do dluhového otroctví.

Nový insolvenční zákon umožní takto „chyceným“ dlužníkům jít do sice pětiletého očistce, ale s tím, že na konci je velká šance se zbavit všech dluhů. A u důchodců a invalidů se mi podařilo prosadit kratší dobu – tři roky.

Tak proto se nám zde rojí podnikatelské úvěry od nebankovních nepoctivých a neseriózních institucí (ubylo jich, ale stále na trhu jsou) jako houby po dešti. Hlavně se vyhnout působení insolvenčního zákona! To je jejich aktuální heslo. A také je to únik před regulacemi danými zákonem o spotřebitelském úvěru, který už nějaký čas chrání věřitele před některými šmejdskými praktikami.

Insolvenční zákon má ještě pro dlužníky jednu velkou výhodu, kterou se mi s pomocí některých kolegů poslanců tak trochu „pod rukama“ jiných kolegů poslanců povedlo protlačit do zákona.

Je to nenápadná věta doplněná na konci druhého odstavce § 172. Když to zjednoduším, tak ta věta říká, že pokud si někdo původně půjčil 50 tisíc korun, nedařilo se mu splácet, věřitel na něj uvalil obří úroky, pokuty a sankce (co se skrývaly v mnoha smlouvách malým písmem někde na hodně nenápadném místě) a teď vymáhá už 200 tisíc, tak v insolvenčním řízení má takový věřitel smůlu. Přihlásí sice 200 tisíc (a náklady vymáhání, tedy třeba peníze vynaložené na právníky), ale jeho pohledávka bude zjištěna ve výši maximálně sto tisíc (to je jistina 50 + příslušenství maximálně do výše původní jistiny, takže zase 50 tisíc) plus přidá ty náklady na právníky. Zbylých sto tisíc se „přestěhuje“ do podřízeného dluhu. Můžeme říci, že pokuta za „skočení na špek“ finančním šmejdům se přestěhuje „do sklepa“.

Vypadá to jako „nic moc“, ale pro spoustu lidí to znamená v případě, že se pro insolvenční řízení rozhodnou, podstatné zvýšení jejich šancí na úspěšné zvládnutí procesu a na odpuštění nesplacených závazků na jeho konci.

A také je to dobrá zpráva pro věřitele, které nazývám „poctivými“. Na ně totiž zůstane více peněz.

Jenže to by tu nesměli být pořádně fikaní lidé z těch „šťastných“ nebo „chytrých“ financí, aby alespoň nezkusili dlužníky podvést a ožebračit. Nabízejí lidem s exekucemi a v problémech, že jim celý jejich dluh „přefinancují“. Jde o to, že shrnou na jednu hromadu jistinu, dosavadní věřitelské náklady na právníky a soudy, pokuty, přemrštěné úroky, sankce a všechno to sečtou. Pak nabídnou dlužníkovi: půjčíme vám součet a ještě přidáme něco navíc (třeba i jen pár tisíc), všechno staré zaplatíte, tím skončí exekuce a vy nám to budete normálně splácet.

Kromě těch pár korun navíc se samozřejmě žádné transakce neuskuteční – dluh a všechno okolo se jakoby splatí a od nového data vznikne nový. Takže dlužník už nemá na krku jistinu 50 tisíc a hromadu balastu k tomu (kterého by se při oddlužení mohl částečně zbavit), ale nová jistina je třeba 230 tisíc včetně těch starých nákladů. A když v budoucnu přesto dojde na oddlužení, tak bude mít takový dlužník smůlu, protože se závaží starých sankcí a pokut nezbaví – ty se přesunou do nové jistiny.

Jsem daleko tomu, abych komukoliv radila, co má dělat. Ale pokud uvažuje kdokoliv o tom, že by svoje finanční problémy řešil insolvenčním řízením, určitě se by se neměl nechat podobnými nabídkami zlákat. Než by někdo na cokoliv podobného přistoupil, měl by se zeptat nejprve lidí z nějaké poradny, co to bude znamenat. Nikdo nikomu totiž nepřinese jen tak z dobré vůle a entusiasmu řešení jeho finančního problému.

Každý neuvážený podpis může hodně snížit šance na úspěšné oddlužení a na to, že dlužník sice obětuje pět let, kdy bude mít jenom nejnutnější zbytek ze svých vydělaných peněz, ale na konci mu budou odpuštěny všechny minulé i nesplacené dluhy.

Čili s vidinou okamžitého zlepšení drtivé situace a třeba v doufání, že tak zabrání exekuci, se takový dlužník snadno může připravit o možnost zbavit se problému jednou pro vždy. A nemyslím, že by to byla dobrá volba.

Autor: Kateřina Valachová | středa 10.4.2019 8:00 | karma článku: 16.64 | přečteno: 912x

Další články blogera

Kateřina Valachová

Atentát na poctivé financování škol. Už zase

V březnu 2017 jsem s podporou mnoha sdružení a organizaci (seznam je na konci blogu) prosadila reformu financování škol (regionálního školství).

25.11.2023 v 8:00 | Karma článku: 30.14 | Přečteno: 15167 | Diskuse

Kateřina Valachová

Stávka za děti, ne za učitele

Řada učitelek a učitelů i ředitelů a ředitelek mi píše, proč jdou do stávky. Podělím se však s Vámi o dopis, který jeden z ředitelů poslal rodičům. Je mi sympatický způsob komunikace s rodiči a to, že nám jde o společnou věc.

15.11.2023 v 15:57 | Karma článku: 13.68 | Přečteno: 18223 | Diskuse

Kateřina Valachová

Strašná neúcta v Den laskavosti

Jsme svědky vášnivých debat k přesčasové práci lékařů v nemocnicích. Lékaři přitom chtějí mít jen šanci se vyspat a být normálně bdělí, když operují pacienty. Kdo by byl proti?

13.11.2023 v 17:35 | Karma článku: 19.15 | Přečteno: 18621 | Diskuse

Kateřina Valachová

Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

7.4.2023 v 16:30 | Karma článku: 10.51 | Přečteno: 2438 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.10 | Přečteno: 201 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 41.24 | Přečteno: 2349 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 135 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.23 | Přečteno: 415 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 617 | Diskuse
Počet článků 138 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4482

Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...