Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osmnácté narozeniny nemohou být „start“ pro exekutora

Dluhová amnestie! Pro mnoho lidí „rudý hadr“ před očima. Tak bych ráda přesněji vysvětlila moje osobní stanovisko, protože mediální zkratky dělají ze spousty věcí „bramboračku“.

A sociální demokraté pak zase slyší, že chtějí rozdávat z cizího.

Tedy především za mne platí, že si nepředstavuji dluhovou amnestii „do sto tisíc“ korun jako nějaké plošné opatření, které pokryje všechny hříchy minulosti. Moje myšlenka, kterou razím na našich jednáních a poradách je tato: Ano, udělejme generální pardon dluhů, ale tak zvaných „dětských“ dluhů. O co jde? Povětšinou o různé platby, o které se měli za své děti postarat rodiče, ale nepostarali. Povětšinou jsou to dluhy za odvoz odpadu, mnohdy pokuty za jízdu načerno, smlouvy s telefonními operátory uzavřené na jméno dítěte a neplacené rodiči a podobně. Dluh je „zaparkovaný“ a čeká. Čeká na osmnácté narozeniny a pak… Pak vyskočí jako čert z krabičky. V minulosti bylo možností, jak rodiče mohli takto „podarovat“ svoje potomky zadlužením daleko více než v současnosti, ale následky tehdejších veskrze špatných zákonů jsou stále tady a otravují společnost.

Zrovna ty odpady dokonce řešil i Ústavní soud. Než byl v roce 2012 změněn, dopadla ruka v této části naprosto nesmyslného zákona na tisíce a tisíce dětí. Ale ani novela nebyla pořádná, výslovně totiž uvedla jen to, že platit za popelnice nemají děti v ústavní péči. V roce 2015 se konečně podařilo novelizovat zákon pořádně, za což patří dík spoustě lidí, kteří tuto nechutnost znovu a znovu kritizovali. Například právničce Aleně Vlachové, která věc „popelnice“ dostala až k Ústavnímu soudu a po zásluze se stala Právničkou roku 2017. Ústavní soud inkriminované staré části zákona zrušil. Mělo to vést k zastavení všech exekucí postavených na tomto „nároku“. Ale stále jsou s tím potíže. Stále existují města a obchodníci s dluhy, kteří mají v rukávu staré exekuční tituly a zkouší to.

Podobné je to s pokutami za jízdu „na černo“ u dětí, kterým rodiče prostě nezaplatili legitimaci a poslali je do školy. Existují tisíce a spíše desítky tisíc dětí, které takto k osmnáctým narozeninám dostaly dluhy se čtyřmi i pěti nulami. „Pohledávka“ někde spala, čekala na svoji šanci a narozeniny ji pustily z řetězu.

Tak právě takových a podobných dluhů by se (z mého pohledu) měla týkat tato amnestie. Je někdo proti? Skutečně dokáže někdo postavit alespoň trochu spravedlivý argument proti zákonu, který by tímto způsobem vzniklé „nároky“ učinil nulitními?

Sociální demokracie sestavila v posledních měsících celý balíček opatření a změn, které DOHROMADY mají ambici vyřešit otázku zadlužení českých rodin. Co do něj patří? Za prvé novela insolvenčního zákona tak, aby byl vstup do oddlužení otevřený všem a aby podmínkou pro odpuštění nesplacených dluhů po třech nebo pěti letech poctivé snahy nebyla žádná přesná hranice, ale především ony tři nebo pět let odříkání a odvádění každé koruny nad minimum věřitelům. Za druhé novela exekučního řádu s místní příslušností exekutorů a s pravidlem jeden dlužník – jeden exekutor. Za třetí změna způsobu výpočtu nezabavitelných částek tak, aby dlužníkům zůstávalo o něco více, než mají nyní a zároveň aby byli motivováni ve snaze získat lepší práci. Za čtvrté přesná definice lichvy a prohlášení smluv s lichvářskými podmínkami za nevymahatelné. A konečně za páté tato dluhová amnestie.

Myslím, že to není špatný program. Naopak. V této zemi je bezmála deset procent obyvatel (včetně dětí), kteří mají jednu nebo více exekucí. Nemůžeme tomu jen tak přihlížet. Otravuje to vzduch, ničí to společnost. Je čas to vyřešit. Protože včera bylo pozdě.

Autor: Kateřina Valachová | pondělí 7.1.2019 8:00 | karma článku: 19,49 | přečteno: 903x
  • Další články autora

Kateřina Valachová

Škola v obci, na vesnici ? Prý už ne

Marie Terezie i T. G. Masaryk věděli, proč mají být školy ve všech obcích. tedy i v těch malých, ve vesnicích. Z existence školních budov z oněch období těžíme dodnes. Paradoxně. Bez nich by zůstala polovina žáků na ulici.

15.4.2024 v 16:36 | Karma: 33,29 | Přečteno: 2981x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Atentát na poctivé financování škol. Už zase

V březnu 2017 jsem s podporou mnoha sdružení a organizaci (seznam je na konci blogu) prosadila reformu financování škol (regionálního školství).

25.11.2023 v 8:00 | Karma: 30,23 | Přečteno: 15230x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Stávka za děti, ne za učitele

Řada učitelek a učitelů i ředitelů a ředitelek mi píše, proč jdou do stávky. Podělím se však s Vámi o dopis, který jeden z ředitelů poslal rodičům. Je mi sympatický způsob komunikace s rodiči a to, že nám jde o společnou věc.

15.11.2023 v 15:57 | Karma: 13,68 | Přečteno: 18262x | Diskuse

Kateřina Valachová

Strašná neúcta v Den laskavosti

Jsme svědky vášnivých debat k přesčasové práci lékařů v nemocnicích. Lékaři přitom chtějí mít jen šanci se vyspat a být normálně bdělí, když operují pacienty. Kdo by byl proti?

13.11.2023 v 17:35 | Karma: 19,15 | Přečteno: 18663x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

7.4.2023 v 16:30 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 4453x
Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Seznam rubrik