Zdravý - nemocný, aneb o koho jde? O nemocné nebo o „lemply“?

11. 09. 2018 8:00:00
Tak předně, proč platit nemocenskou zaměstnancům od prvního dne nemoci? Především je správně, aby nemocný člověk nebyl trestán za nemoc.

Ano, zdraví je nejvyšší a nenahraditelná hodnota. Přecházení tak zvaných banálních nemocí jako chřipka může mít nevratné následky.

Češi si ale místo nemocenské vybírají v lepších případech hromadně dovolenou, pracují doma, v horších nemoci rovnou přecházejí. Každopádně za lékaři se nehrnou. Jsou na to výzkumy. Zpráva o jednom z nich (STEM, odkaz ZDE) má výmluvný titulek: „Sice máme výčitky, ale bacily roznášíme dál“. Další výzkum prokázal, že dvě třetiny Čechů nezůstávají na neschopence a z nich 44 procent prostě proto, že si nemohou dovolit stonat. Hlavní důvod přecházení nemocí je, že lidé mají obavy ze ztráty příjmu.

Popravdě platí, že kdokoliv, kdo se nepohybuje jen po centru či v pár nejbohatších čtvrtích Prahy nebo několika dalších velkých měst, ale potkává se i s deseti miliony ostatních obyvatel země, to vidí kolem sebe.

Hodně je ve sdělovacích prostředcích slyšet láteření některých zaměstnavatelů, kteří hodně mluví o lemplech (myslí tím vlastní zaměstnance). Ti prý už teď zneužívají nemocenskou (hází se marod na okopávání brambor v sezóně, na „opičku“ a podobně). Zaměstnavatelé se zrušením tak zvané karenční doby, tedy neplacení prvních tří dnů nemoci, spojují ekonomickou apokalypsu.

Ti stejní zaměstnavatelé také mluví o tom, že „nejsou lidi“. Placení nemocenské od prvního dne nemoci tedy bude znamenat nenahraditelný úbytek pracovní síly. Všimněte si změny optiky. Už nejde o lemply, ale o zaměstnance, co pracují a produkují nějakou hodnotu, o kterou by firmy měly přijít. Takže chvíli je člověk lempl, který se hodlá ulévat, chvíli cenný zaměstnanec, který bude chybět u pásu nebo na stavbě.

Jasné je, že ta „chybějící pracovní síla“ jsou zaměstnanci, kteří chodí nyní nemocní do práce (nebo si na nemoc berou dovolenou, takže si to „odmakají“ ke spokojenosti zaměstnavatele jindy).

Absolutní mantrou zaměstnavatelských svazů se stala údajně zcela jasná fakta hovořící o poklesu pracovních neschopenek po zavedení neplacení prvních tří dnů nemoci (zavedení karenční doby) v roce 2008.

A co se tehdy v tomto roce stalo?

Ve skutečnosti ten rok docházelo k turbulencím v placení nemocenské v prvních třech dnech nemoci v důsledku změn zákona i rozhodnutí Ústavního soudu. Dokonce část roku činila nemocenská 60 procent, o které se teď vede „bitva“.

Rok 2008 byl tedy dosti zmatený. A pak se v roce 2009 rozestoupila mračna a „národ se uzdravil“. Alespoň to se snaží tvrdit zaměstnavatelé. A opravdu – v roce 2009 poklesla velmi prudce nemocnost. Jenže nejen krátkodobá. Dramatický pokles nastal i u nemocí měsíčních či i podstatně delších. A na ty mohlo mít zavedení karenční doby jen těžko nějaký vliv. Asi daleko více zafungovaly regulační poplatky a celkově výrazný růst nákladů pacientů spojených s jejich nemocí. A co více. Od roku 2012 znovu rostou data ve všech kategoriích, tedy u nejkratších, střednědobých i dlouhých pracovních neschopností.

Dnes jsme na tom tak, že například u nemocí s maximálně třídenní neschopností jsme se v roce 2017 dostali na stejnou úroveň, jaká byla v roce 2007. U počtem případů nejvýraznější skupiny neschopnosti od 4 do 14 dnů jsme již dávno nad úrovní roku 2009 a nemocnost stále roste.

Zdraví nelze poručit. Lidé chodí do práce nemocní, nakazí další. Z nich si část může dovolit opravdové léčení, ostatní jdou do práce. Nakazí další. A z nich si část může dovolit opravdové léčení, jenže ostatní jdou nakazit další... Karenční doba vyhnala do práce lidi, kteří by měli být v posteli. V prvním šoku fungovala jako asociální „odstrašení“, postupem času si ale vybírá svou daň.

To, že si zaměstnanci neberou neschopenku, prostě neznamená, že jsou méně nemocní. Jen nemocní nemoc přecházejí, nebo si berou dovolenou. Imunologové hovoří v tomto směru jasně. A lékárníci také. Dlouhé roky sledují výrazný růst zájmu kupujících o poradenství v případě lehčích nemocí a především – téměř soustavný růst tržeb za léky bez předpisu. Za několik posledních let se výdaje zákazníků na léky na „běžná onemocnění“ zvýšily o více než jednu miliardu korun.

Není náhoda, že právě lékaři a zdravotní sestřičky, stejně jako další zdravotní pracovníci, jsou pro znovuzavedení nemocenské od prvního dne nemoci.

Tři dny bez peněz vážně ohrožují zaměstnance s nízkým příjmem, ale nespravedlivé jsou pro všechny zaměstnance. Vychází z toho, že si na tři dny zkrátka naspoříte ze mzdy a taky to umravní před předstíráním nemoci. Jenže mzdy jsou v České republice stále nízké, naspořit si na nemoc zní zaměstnanci se mzdou kolem dvacet tisíc korun hrubého měsíčně jako hodně špatný vtip.

Neplacení prvních tří dnů nemoci v podmínkách České republiky popírá lidskou důstojnost zaměstnanců. Bere jim svobodu pečovat o své zdraví z obavy o ztrátu příjmu. Nemocenské pojištění je tak nefunkční.

Mějte před očima pravdivé obrazy takové nefunkčnosti – nemocného zaměstnance na 12 ti hodinové směně se zvýšenou teplotou s nutností zvýšené psychické koncentrace a fyzické náročnosti ve výrobě i zdravotní sestřičku v nemocnici pečující s teplotou o nemocné pacienty.

Hazardování, kupčení a handlování se zdravím zaměstnanců je cestou zpět, zpět do 19. století.

Autor: Kateřina Valachová | úterý 11.9.2018 8:00 | karma článku: 20.34 | přečteno: 726x

Další články blogera

Kateřina Valachová

Atentát na poctivé financování škol. Už zase

V březnu 2017 jsem s podporou mnoha sdružení a organizaci (seznam je na konci blogu) prosadila reformu financování škol (regionálního školství).

25.11.2023 v 8:00 | Karma článku: 30.14 | Přečteno: 15167 | Diskuse

Kateřina Valachová

Stávka za děti, ne za učitele

Řada učitelek a učitelů i ředitelů a ředitelek mi píše, proč jdou do stávky. Podělím se však s Vámi o dopis, který jeden z ředitelů poslal rodičům. Je mi sympatický způsob komunikace s rodiči a to, že nám jde o společnou věc.

15.11.2023 v 15:57 | Karma článku: 13.68 | Přečteno: 18223 | Diskuse

Kateřina Valachová

Strašná neúcta v Den laskavosti

Jsme svědky vášnivých debat k přesčasové práci lékařů v nemocnicích. Lékaři přitom chtějí mít jen šanci se vyspat a být normálně bdělí, když operují pacienty. Kdo by byl proti?

13.11.2023 v 17:35 | Karma článku: 19.15 | Přečteno: 18621 | Diskuse

Kateřina Valachová

Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

7.4.2023 v 16:30 | Karma článku: 10.51 | Přečteno: 2438 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.72 | Přečteno: 1207 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.37 | Přečteno: 332 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.31 | Přečteno: 3234 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.47 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 138 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4482

Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...