Proč doktorandům navýšit stipendia

23. 08. 2017 8:00:06
Současné stipendium doktorandů činí zhruba 7,5 tisíce korun. Tedy jde o částku hanebnou, která je mimo jiné hluboko pod minimální mzdou. To je situace lidsky naprosto nedůstojná, ale především limitující rozvoj vědy a výzkumu.

Což je samozřejmě daleko horší.

Proto jsem již začátkem tohoto roku ještě ve funkci ministryně školství, mládeže a tělovýchovy navrhla zvýšení na 15 tisíc korun.

Je třeba si přesně říci, kdo je doktorand. Jde o již vysokoškolsky vzdělaného člověka (magistra či inženýra), který se v náročném dodatečném studiu připravuje na další vědeckou či pedagogickou činnost. Vlastně jde o vědkyně a vědce, kteří jsou již mnohdy zapojeni do činnosti mezinárodních vědeckých týmů, publikují v prestižních časopisech, posunují vývoj ve svých oblastech s dopady například na průmyslové inovace, farmaceutický výzkum, přírodovědná bádání, lékařství a pochopitelně i na humanitní vědy.
Ani zdvojnásobení stipendií by nás příliš neposunulo k situaci v zemích, které udávají trend, pořád bychom byli daleko i od států jako Itálie nebo třeba Norsko, ale alespoň bychom se korektně poměřovali například se Slováky. I když by stále nešlo o sumu, která by mladým vědcům umožnila, aby se skutečně mohli věnovat vědě a nemuseli řešit existenční problémy, přece jenom by šlo o výrazný posun vpřed.
Po zveřejnění mého návrhu, přičemž na zajištění stipendií měla jít miliarda korun, se objevila obrovská vlna souhlasu z akademického prostředí. Tedy z prostředí, které je se situací dokonale obeznámeno a které ví, jak pozitivní je přínos postgraduálních studentů.
Kritika zazněla především zprava. Někdejší náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS), který působil v týmu Petra Fialy, návrh glosoval takto: "Volební kampaň začíná – sliby se slibují a blázni se radují." Nicméně jak on, tak i jeho ministr pro zlepšení situace doktorandů neučinili vůbec nic.
Stejným způsobem přistupuje k návrhu současný ministr financí Ivan Pilný (ANO). Navýšení stipendií chce ponechat na vysokých školách, což je skutečně "chytrolínské", když ty volnou miliardu nemají. ANO přitom v roce 2013 slibovalo, že zdvojnásobí peníze na vědu a výzkum, což se bohužel nestalo.
V ČR studuje o něco více než 12 tisíc doktorandů v prezenčním studiu. Mnozí z nich jsou součástí vědeckých týmů spolu se seniorními pracovníky či svými školiteli. Řeší projekty Technologické agentury ČR, Grantové agentury ČR, mají vnitřní univerzitní granty, pracují na zahraničních projektech, někteří se dostanou do excelentních týmů.
Pro jejich kariéru to znamená obrovskou zkušenost i osobní finanční přínos. Nicméně stát by měl všem garantovat základní a zároveň alespoň minimální důstojnou částku, která jim zaručí slušné živobytí.
Nikdo nechce, aby během studia zbohatli, ale nynějších 7,5 tisíce korun je spíše almužna než co jiného.
Samozřejmě můžeme jít i dalšími cestami, například doktorandi mohou být zaměstnanci univerzit. Ale v tom případě to bude stát ještě více peněz.
Doktorandi jsou v nynější pozici vlastně nejlevnější pracovní silou v zemi a jejich odměna je opravdu pod hranicí chudoby. Přitom vzdělání je klíčovou proměnnou, která má vedle vědeckého rozměru i obrovský pozitivní dopad na společnost a její další směřování.
Pokud naši zemi posune něco skutečně směrem ke špičce v oblasti životní úrovně, efektivity a inovací, pak je to samozřejmě vzdělání.
Já také vím, že miliarda je hodně peněz. Jenže jde o investici do budoucí prosperity. To jsem si jako ministryně uvědomovala, a proto za zvýšením stipendií stojím i nadále.

Psáno pro deník Právo, text vyšel 17. srpna.

Autor: Kateřina Valachová | středa 23.8.2017 8:00 | karma článku: 14.71 | přečteno: 657x

Další články blogera

Kateřina Valachová

Atentát na poctivé financování škol. Už zase

V březnu 2017 jsem s podporou mnoha sdružení a organizaci (seznam je na konci blogu) prosadila reformu financování škol (regionálního školství).

25.11.2023 v 8:00 | Karma článku: 30.14 | Přečteno: 15166 | Diskuse

Kateřina Valachová

Stávka za děti, ne za učitele

Řada učitelek a učitelů i ředitelů a ředitelek mi píše, proč jdou do stávky. Podělím se však s Vámi o dopis, který jeden z ředitelů poslal rodičům. Je mi sympatický způsob komunikace s rodiči a to, že nám jde o společnou věc.

15.11.2023 v 15:57 | Karma článku: 13.68 | Přečteno: 18223 | Diskuse

Kateřina Valachová

Strašná neúcta v Den laskavosti

Jsme svědky vášnivých debat k přesčasové práci lékařů v nemocnicích. Lékaři přitom chtějí mít jen šanci se vyspat a být normálně bdělí, když operují pacienty. Kdo by byl proti?

13.11.2023 v 17:35 | Karma článku: 19.15 | Přečteno: 18621 | Diskuse

Kateřina Valachová

Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

7.4.2023 v 16:30 | Karma článku: 10.51 | Přečteno: 2438 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.29 | Přečteno: 368 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 42.16 | Přečteno: 5322 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 10176 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 327 | Diskuse
Počet článků 138 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4482

Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...