Maturita z matiky jako ústavní problém?

1. 08. 2017 12:27:04
Poslankyně za ANO Ivana Dobešová se postavila do čela „boje“ proti povinné maturitě z matematiky a „žene“ to k Ústavnímu soudu. Důvodem jistě není láska paní poslankyně k mladé české generaci. Spíše jsou v tom volby.

Proč ta silná tvrzení? Vezměme to postupně.

Tak za prvé. Proč není za ústavní stížností láska k českým dětem? Na to je v celku snadná odpověď. V podstatě všichni odborníci na vzdělávání, a to dokonce bez ohledu na jejich politické směřování a názory na jiné oblasti, se shodují v jednom. Máme jenom velmi přibližné představy, jaké konkrétní dovednosti a znalosti budou potřebovat pro uplatnění v životě děti, které nyní začínají základní školu nebo které nyní pobíhají po pískovištích a tahají kačery. Shoda je však v jednom. Jediný rozumný postup je zaměřit se na co nejširší a nejkvalitnější obecné vzdělání a pěstování schopnosti logicky, systematicky, samostatně a pečlivě řešit problémy. A ta shoda pokračuje ještě v jednom. Optimálním předmětem, který tohle všechno umí, který při kvalitní (to je třeba zdůraznit) výuce právě tyto schopnosti rozvíjí, je matematika.

Jasně, matematiku nemá nikdo rád. Nebo skoro nikdo. Čili představa povinné maturity z matematiky je pro spoustu lidí doslova horor. Asi pro většinu. To je důležité slovo, ta většina. Protože paní poslankyně a její souputníci právě na tuto většinu míří. Inu, je před volbami. Takže skutečnost, že rozsáhlá výuka matematiky i v oblastech, kde není přímo potřebná pro budoucí praxi, je podle odborníků velmi vhodnou průpravou pro budoucí úspěšné fungování mladého člověka v 21. století, musí jít stranou. Místo toho nastupují okamžité politické zájmy. A těmi je co? Těmi je zaujmout onu většinu lidí, kteří mají na matematiku více nebo méně děsivé vzpomínky a zalíbit se jim. Že to je proti zájmům mladých lidí a dětí? No a?

Jenom vlastně na okraj: Za povinnou maturitu z matematiky se už roky přimlouvá Svaz průmyslu a další hospodářské organizace a odborníci v naší zemi. Oni dobře vědí proč, protože z nás všech nejlépe znají potíže, jaké mají mladí lidé při vstupu do života. A mezi nimi jako dost podstatný problém trůní nedostatečné znalosti právě... Ano, správně, z matematiky.

„Úžasným“ argumentem, který používají stěžovatelé na povinnou maturitu z matematiky, je tvrzení, že přece kvalita výuky a připravenost mladých řešit logicky, samostatně a systematicky problémy nemusí být přímo závislá na tom, zda je matematika maturitní nebo není maturitní předmět. Vypadá to neuvěřitelně prostě a logicky. Tak si to převeďme na češtinu. Nebo na cizí jazyk. Opravdu je nutným předpokladem, aby mladá generace zvládala nástrahy mateřského jazyka nebo nástrahy angličtiny (kupříkladu), jejich zařazení mezi povinné maturitní předměty? Podle této logiky není. Tak tedy proč máme povinnou maturitu z češtiny a cizího jazyka? A proč vlastně máme maturitní zkoušku? Když „pojedeme“ v této logice dál, tak nutně musíme dojít k tomu, že ji nepotřebujeme vůbec.

Ovšem tradice maturitní zkoušky je u nás pevná a kdo by na věc šel takto důsledně, zřejmě by u oné většiny neuspěl. Takže je důslednost odložena a stížnost směřuje pouze proti matematice.

Jenže logika matematiky jako maturitního předmětu na naprosté většině středních škol je ale jasná. Čeština je základ a je to významný pojící prvek národa. Cizí jazyk je nutný pro schopnost orientovat se a vůbec fungovat v moderním světě. A matematika je mechanismus, který učí mladé lidi soustavnosti, samostatnosti a umění řešit problémy logicky, pečlivě a se vší důsledností. Protože matematika má jednu skvělou vlastnost – neodpouští nejmenší chybu v metodě a nejmenší nepozornost. Ty jsou vždy odhalené a v konečném výsledku se vymstí. Ano, přesně takto jednoduché to je. Tato triáda předmětů má jasnou logiku.

Boj proti povinné maturitě tedy není veden lásku k českým dětem, protože kdo ji má, ten naopak matematiku musí v co největší míře podporovat. I když se do bitvy s nástrahami tohoto předmětu dětem a mladým nechce, naší povinností z lásky je, aby k tomu byli donuceni. Protože důkazem lásky není dělat milovanému život nejjednodušší.

Tedy za druhé: Jsou v tom opravdu ty volby.

Autor: Kateřina Valachová | úterý 1.8.2017 12:27 | karma článku: 18.66 | přečteno: 592x

Další články blogera

Kateřina Valachová

Atentát na poctivé financování škol. Už zase

V březnu 2017 jsem s podporou mnoha sdružení a organizaci (seznam je na konci blogu) prosadila reformu financování škol (regionálního školství).

25.11.2023 v 8:00 | Karma článku: 30.14 | Přečteno: 15167 | Diskuse

Kateřina Valachová

Stávka za děti, ne za učitele

Řada učitelek a učitelů i ředitelů a ředitelek mi píše, proč jdou do stávky. Podělím se však s Vámi o dopis, který jeden z ředitelů poslal rodičům. Je mi sympatický způsob komunikace s rodiči a to, že nám jde o společnou věc.

15.11.2023 v 15:57 | Karma článku: 13.68 | Přečteno: 18223 | Diskuse

Kateřina Valachová

Strašná neúcta v Den laskavosti

Jsme svědky vášnivých debat k přesčasové práci lékařů v nemocnicích. Lékaři přitom chtějí mít jen šanci se vyspat a být normálně bdělí, když operují pacienty. Kdo by byl proti?

13.11.2023 v 17:35 | Karma článku: 19.15 | Přečteno: 18621 | Diskuse

Kateřina Valachová

Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

7.4.2023 v 16:30 | Karma článku: 10.51 | Přečteno: 2438 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2074 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.81 | Přečteno: 293 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.33 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 138 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4482

Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...