Vážené a milé paní učitelky, páni učitelé,

přeji Vám hezký dnešní svátek. Je to už 425 let od narození Jana Amose Komenského, ale vlastně se toho tolik nezměnilo. Učitel je pro žáka nepostradatelný, aby byl úspěšný ve škole i v životě.

Děti stejně jako vždy v minulosti chtějí, aby je učení bavilo. Všichni si přece přejí mít inspirující učitele, na které si vzpomenou ne při řešení rovnice, ale ve zlomových okamžicích života. Také pořád platí magický trojúhelník: učitel, žák a rodič. I to, jak je to nesnadný úkol, aby to byl společný tah na jednu branku a nikoli nerespektování, nedůvěra, obavy, či dokonce strach jeden z druhého.

Učitel „nespasí“ duši, srdce a hlavu žáka sám. Potřebuje k tomu vedení školy, partnerství rodičů, podporu vzdělávacího systému, spravedlivé financování škol a profesní podporu.

Vážím si vás všech – učitelek i učitelů, kteří učili a stále učí, i když podmínky vaší práce nejsou stoprocentní. Vážím si také toho, že když se mnou mluvíte, mluvíte o dětech, o tom, jak zlepšit jejich vzdělávání, ne o svých pracovních podmínkách. Troufám si říci, že to není v dnešním světě samozřejmost.

Dovolte mi, abych vám všem -  učitelkám a učitelům od mateřských škol až po školy vysoké -  u příležitosti Dne učitelů ještě jednou vyjádřila obrovský respekt, popřála pevné zdraví a hodně sil do další práce a slíbila, že budu dále pokračovat v úsilí o to, aby vaše pracovní podmínky byly co nejlepší, měli co nejvíce času na učení dětí a trápilo vás co nejméně papírů.

Vaše Kateřina Valachová, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy

Autor: Kateřina Valachová | úterý 28.3.2017 7:59 | karma článku: 13,55 | přečteno: 400x
  • Další články autora

Kateřina Valachová

Pravda o šikaně ve škole

6.9.2021 v 14:03 | Karma: 23,50
  • Počet článků 139
  • Celková karma 33,04
  • Průměrná čtenost 4453x
Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Seznam rubrik